[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (15)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
想問下 如果正常使用 睇google map 覆下message 上下連登 1日10GB夠唔夠用 同埋softbank d網速得唔得
GW01 無制限 係咪就係首頁紅字講既其中一隻wifi蛋?想問下佢係咪算穩定?我見佢得一個測速review 因為你地話京都係黑洞 我驚佢收唔到,同埋關西機場係咪關空?
定係Wimax Galaxy 5G比較好?個blog兩款都話最好咁
我都分享下我用呢隻Galaxy 5G Wi-Fi蛋經驗

我1月30至2月20之間去左日本2次, Total 用左19日, 一次去京阪, 一次去九州, 我喺關西機場拎, 喺福岡機場還

大城市收5G, 喺機場搭Haruka出大阪嗰陣試網速去到420Mbps, 之後都無再試, 因為都無咩大問題, 但正如上面有人講, 有時Upload 要一陣先Send到, 但對我影響不大

遇到上唔到網的地方係d偏僻地方, 例如京阪嗰邊嘅伊根, 城崎溫泉, 同埋搭JR期間有d鄉郊路上, 九州方面就去由布院同去阿蘇, 南阿蘇去高千穗呢d 偏僻路段會收唔到, 以上呢d 情況要轉A+ Mode 解決, 但因為得15GB, 所以都要慳住用

電量方面, 我幾乎每日朝9出發, 玩到夜晚11點差電, 仲有2-3%

以5,780Yen 租一個月計, 無限速無限流量我覺得好抵用
我買嗰兩張都有送 nano sim adapter 同針
個blog 其實係講Docomo U50 5G 同 Winmax Galaxy 5G 最好, 即係首post #1 講個2條link.

2隻唯一分別係, 前姐係唔需要理是否偏僻都會用到. 後者係去偏僻地方要人手轉 A+ mode, 不過呢個mode 只有15GB data. 收到5G 個陣係無限data. 咁當然前者係貴好多. 後者我覺得係好抵用.

現時個價格黎講, 差唔多你用多個15GB 嘅話, 用wifi 蛋係不論速度同data 量都屌打sim 卡.
唔該哂巴打先 另外想問想係關西機場拎係咪用wifi-rental揀關空就得?因為我見樂天無位可以比我㩒去買
同埋我需要多一張sim卡 自由鳥遨遊sim好唔好用?驚走失左又load唔到聯絡唔到
今晚攝於上野Yodobashi,貼喺度留個底。

另外見有張叫Wireless Gate嘅,打Yodobashi排頭,31日50gb賣5000円唔知有冇wow撚咗
你可以睇你平時用量
網速視乎環境 正常4g速度
無日本居留同在留證係申請唔到
買開sim2fly
但去9日
可以考慮轉Truemove
truemove
Google 完有10日
唯有試呢張
好用過鴨記d 不知名卡就得
如果鴨記野有3年責貨用唔倒隱憂
咁呢期用住 sosim 自由鳥 airsim 之類 唔夠可以app加餸既就安落d ?
有冇圖 之前都好似見有人買 但最後我冇買到
去11 12日 truemove 突左2日咁買乜好
買幾日自由烏
本身有張得返0蚊sosim, 但好似話得500mb?

其實一日要幾多, 唔jar車
wa truemove d介紹 有時話 softbank docomo
有時話 docomo only 既?

已chk部機no band 19
外遊上網卡市場競爭激烈起來,一般儲值卡到外地漫遊只支援 4G 網絡,不過來自泰國的 TrueMove H 推出的 Travel Sim Asia 10 日上網卡,可於亞洲多地使用 5G,而且 1 月更額外贈送高速數據。

此卡原為 「6GB/10天」高速 5G/4G/3G 數據上網卡,2023 年 1 月 31 日或之前開卡,加送4GB 高速數據,即合共 10GB!啟用後起計連續 240 小時,特別的是可在日本連接 Docomo 5G 或 Softbank 5G 網絡。

288咁貴 如果收得好都抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞