[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (15)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
一樣 睇#832
岩岩用完。同意。係直程收唔到
北海道sapporo 去函管係停站先收到,用a+ 有時都係無signal

下次去東京效區玩。有冇邊隻會好d,(自駕)
其實好多隧道都係會冇Signal 間間都一樣,
尤其是新幹線d長隧道
東京近郊應該間間差唔多,始終唔係啲偏遠地區
我之前去北海道自駕遊+JR用U50,感覺上都唔係好差
隧道呢樣嘢其實間間都收唔到,日本已經算好,我試過喺美國new york啲地下鐵一入隧道,基本上係全程完全冇訊號
好似話係特登因為唔想啲人用訊號引爆啲炸彈之類嘅嘢
張Comst 30days用完10gb俾錢增完值用唔到嘅
有冇啲咩嘢要set過?
自駕去郊區我仍然係recommend docomo 嘅wifi 蛋U50. 主要原因係如果你楂去非市區嘅地方嘅話, Wimax 唔會收到, 你一定要落A+ mode.

另外, 不論你用邊間, 新幹線途中實會有斷線嘅情況, 因為佢又係經過一d 無人住嘅地方. 楂車嘅話隧道都係好多係會無左signal, 不論邊個carrier 都會係咁, 試過docomo, softbank, aU 全部行隧道都會有呢個問題.
北海道郊區應該係例外
早幾頁有人試過softbank重收得好過docomo
北海道我試過晒3個carrier, 不過最早個次係10年前, 最近個次都講緊係3年前. 所以有機會係有偏差.

經驗係, Softbank 係最差, 由期係東北面. 跟住到AU 就好d, 最好係Docomo. 我通常留係札幌嘅時間唔多過2日, 所以我反而唔知近city 有幾大分別. 不過北至紋別, 東北至網走, docomo 大部份時間都穩定.
租咗隻T7兩個月後去道東
希望可以證明到softbank係ok
2個月後去可以去望下芝櫻. 我估呢個真係得楂車先去到.

https://www.google.com/maps/place/Higashimokoto+Shibazakura+Park/@43.5111742,143.3178197,8.88z/data=!4m6!3m5!1s0x5f6d41bd16ba645d:0xf385e2ddd13521c1!8m2!3d43.7832205!4d144.3124636!16s%2Fg%2F119v29ly6

不過記憶話我聽, 楂上去個段路, 我當時用AU 都有係呢d 地方無signal

買卡差係無用. 重要嘅係蛋入面張卡, 而唔係隻蛋. 係要日本當地租個隻u50 先發揮到係郊區嘅能力.

不過咁, 你唔係自駕去d 山卡拉地方嘅話, truemove 係夠做. 自駕嘅話, 買張mypacemarket 做後備同自駕, 主卡用Truemove.
咁應該唔洗myplacemarket.
隧道呢啲係死症黎
人數?有冇用蛋需要?
你部機support esim?
2個人,iphone14 pro
14 pro香港版冇esim喎
想問係咪頭3款 最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞