[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (15)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
Comst 係咪要係香港開定先
登記同開通係咪兩樣野? 即係登記左先唔會計30日住, 會等你開通個日先計起?
登記等於開通,會即時開始計30日。
我4月張去啱啱係30日內,所以開通咗先。

而且之前好似有Ching講過,張卡有限時開通,所以我都係等到依家先買,仲要用加急(DHL)寄出
香港蛋=伏
咁樣即係差唔多臨去先買, 睇其他Ching話有予約開通唔知真唔真, 希望有其他Ching幫幫手
自由鳥好似20號之後每日得返500mb
上到網check行程就算喇 又唔洗youtube睇片
想問下truemove 個張仲有冇送gb 數
我估佢係會自己跳between 4G and 5G, 所以唔洗人手轉mode. 不過我無用過, 我都係憑字面去估.

另外唔見有講"佢話如果4G 7GB用晒,5G都無得用"
係, 一日最多10GB, 一個月最多300GB
幾錢?
你如果要係香港租wifi 蛋嘅話, 呢間個performance 相對地較好

https://simegg.city/2018/04/24/wifibb-wifi%e8%9b%8b/
thanks
同問
貪佢平咋
如果呢個價直接租日本wifi蛋 370yen一日
咁我等你 klook uroaming 報告...
需然4G 黎講都唔差, 咁嘅ping 同upload speed. 不過好似係收唔到5G 咁.

收到5G 隻Docomo U50 上次收番黎嘅speed test 係咁

$95
唔該晒你,呢個係我用 Google Translate 既結果:

"""
如果使用高速加區域模式的通信
在一個月內超過 7 GB,通信速度將被限製到月底。
請不要更改通信模式設置。
請注意,如果在高速加區域模式下應用通信速度限制(每月超過 7 GB),即使您返回高速模式“WiMAX 2+”,通信速度也將被限製到月底.
"""
咁我再對應返日文字,同埋因為見到7GB呢個keyword,所以我自己就估
高速加區域模式 = 4G
WiMAX 2+ = 5G

所以我就理解成
"""
如果在 4G 下應用通信速度限制(每月超過 7 GB),即使您返回 5G,通信速度也將被限製到月底.
"""
如果完全理解錯晒唔好意思,麻煩晒你
咁理解係無錯.

我唔會揀呢隻用.
收得幾好有5G覆蓋地區可用到5G
睇片同上網都流暢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞