[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (15)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
想問下 係咪冇得再整到 日本卡香港收SMS?

下個月去日本 想睇吓有冇方法
我都想問 直接漫遊唔得?
日本嘅湯遊係香港用?會有咩?
我誤會咗我以為你問點樣係日本收到香港SMS
on9 自由鳥張卡detect 唔到
入完卡都no sim
而家要係成田即場買
極垃圾

有冇師兄用過頭2張
Truemove H 5G set個APN如果冇自動設定,係唔係自己打返落去就得?會唔會好煩?

照計iphone11會自動設定?一插卡開漫遊數據就用得?
去10日九州 全自駕,會導航同睇片,係咪都係Mypacemarket IIJMio 16日個張最好
簡單
suppose自動
插卡 開機 開漫遊 等泰文sms
唔得就重新開機
平嘅話, 16 day 包50GB 係最好選擇, 不過唔好expect 中午 到8pm 前係會夠速度睇到片. peak time 時間你download/upload speed 唔會過單位數.

跟住可以再好d 嘅選擇只有日系wifi 蛋. 即係呢個post 差唔多大部份高用量user 都討論緊首post 個2隻wifi 蛋.
用到, 不過你會見有d delay, 因為ping time 高.
呢張sim巴打知唔知可唔可以share wifi?
可以, 不過你有心理準備, peak time 再share wifi 俾其他人用, 個速度唔會理想. 你要有準備係會好慢, 由期係peak time.
IIJmio

不過make sure 你部電話有band 19
聯通softbank嗰張東京/河口湖夠唔夠做?
softbank 係一定無問題, 除非你去d 無車站到嘅地方先會有dd 問題.
咁就好,費事又買過第二張
想請教各位用自由鳥sim card 嘅巴絲:

係咪smartone 用家先用得張sim card?
用緊 Mypacemarket 張50gb
佢快起上嚟可以好快
但一peak hour真係好攞命慢到
可以得返1 - 2mb 咁上下
完全冇關係
夠用 驚就download定offline map
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞