[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (15)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
用app 試會準過就咁用個browser 開黎試, 因為多好多information 個test result 係app 試
明白,試下先
真係好失望用左幾日依張sim

酒店wifi

Mypacemarket sim卡

地點:東京五反田
時間:00:15
成田機場買唔買到comst 5g sim
仆街 我都係買左呢張咭 ,嚟緊去東京+富士山
可以講多少少嗎?係peak hour 完全上唔到網,郊外都係?mypacemarket有冇回應?
謝謝

人在仙台 用緊日本Comst
我係河口湖係成日斷線 upload 一張相上依度都load 幾分鐘之後上傳失敗
電話用咩機
咁真係好伏 仲諗住佢話日本local 出會好啲
東京市中心呢?係咪好慢?
IIJMIO係租docomo嘅MVNO,影響速度的因素有好多,置頂嗰度已經有講左

其實大家在香港買到嘅非漫遊卡都係mvno卡

Let me recap我嘅官方回覆:通訊速度僅作參考,為接收/傳送時的技術規格上之最大值,但不表示為實際的通訊速度。IIJ將以「最善努力」原則提供服務,但實際的通訊速度會依通訊環境和網路的壅塞狀況而改變,例如繁忙時間以及人多的地方等。本服務使用電波,因此即使在服務區域內,也可能因室內或周邊的障礙物(建築物、地形)等而無法使用。此外,即使在摩天大樓、公寓等的高樓層等視野良好的地方,也可能無法使用。
想問下咁多位,小弟租咗WIMAX 5G個wifi蛋

滿心歡喜咁用咗一日,結果佢原來一直都係用緊4G

但係個Wi-Fi蛋又show係5G緊,係咪我手機要set返啲咩先用到

利申:iphone12
第一次出發想問下關西機場/京都有冇yodobashi/Yamada可以買到#1講個張電話卡??
google搵下分店位置好難?

我又覺得幾好用喎,郊區同市區都收得好好,長期upload相同用google map都完全冇問題
京都 錦市場
隻蛋show 行緊5G. 你電話係用wifi 駁住隻wifi 蛋. 你點知你係行緊4G?
我經驗係, 好睇地點. 而且時間帶係極度有影響.

我係市內東京/大阪, 係peak time 係2-8Mb download 不等. upload 約1-5Mb 不等. 即係普通lihkg, browsing 同720P youtube 係無問題. 我唯一有問題係京都, 係無左反應. 我上一轉無去郊區, 圍住山手線同大阪市內玩所以唔知其他地方係點. 以上經驗全部係peak time 內.

off peak 時間, 快到50Mb/s 以上. 不論地點.

呢張卡我有2個用途, 主要係要黎當後備 data尿袋用而data speed 唔係考慮範圍內, 同自駕個陣用. 即係我有另一張主卡係速度好好不過data 唔多. 呢張IIJmio卡係插左係我私人買嘅齋機Docomo U50 5G wifi 蛋內. 我9成時間都係駁住呢隻wifi亂鳩咁用. 因為data 多. 當我特然有一刻需要data 快速嘅話, 我會斷wifi 直接用主卡嘅data. IIJmio 張卡得2個特點, 就係多data 同低ping.

亦即係話, 如果你係需要穩定而快速嘅data speed 不論時間嘅話, 呢張卡唔會啱用. 不過現時要有咁嘅data 量同低ping 的話, 得日系wifi 蛋而且價錢係double. Comst 張卡要 match 到個data 量嘅話要3-4倍價錢.
首post 寫得好清楚架啦喎

佢隔離個數據使用量有show到 2/15 GB

同埋我speed test都唔過70
你check 下係咪有個mode 轉
係咪ST/A+果個?

依家係ST
咁睇落正常無錯喎個setting.

不過咁, 你話唔過70Mb/s, 我諗呢個速度快過晒9成買到嘅sim 卡. 你係可能要係某d 收得好d 嘅地方先會上到過100.
我驚佢一到15就冇得用
你有無你租個間舖頭個URL 黎睇下, 佢上面有無寫幾多GB 就限速?
https://www.wifi-rental.com/sp/wifi_manual_list
呢個?我唔多覺有
我係WiMAX 5G SCR01SWU 無制限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞