[本地足球] 2017/18 港超聯季前及港隊亞盃外討論(35)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
港隊亞杯外對馬拉兩場非常重要
赢左大d機會保亞冠位,入亞洲杯
如果球員表現突出,有望星馬泰球隊邀請加盟,尤其馬超

有入籍兵, 玩身體對抗, 其實唔會輸太多
唔似會輸晒2場, 但要贏晒2場就難得D

齋講本土球員, 就一定香港差過馬拉, 齋睇人地D 技術同下盤都輸晒

true

齋講本土球員, 就一定香港差過馬拉, 齋睇人地D 技術同下盤都輸晒

呢樣嘢係重點,本土球員不及對手,將會係港隊未來一大絆腳石。我唔信足總有未來入籍藍圖,計劃好過幾年入籍邊個咁。入籍兵只不過係一個短期內提升實力嘅方法
[quote]港隊亞杯外對馬拉兩場非常重要

呢樣嘢係重點,本土球員不及對手,將會係港隊未來一大絆腳石。我唔信足總有未來入籍藍圖,計劃好過幾年入籍邊個咁。入籍兵只不過係一個短期內提升實力嘅方法[/quote]
true
韓國四大偉人

韓國四大偉人

韓國四大偉人

梁國雄 議員
打寮國連片都冇條 真係唔知邊個勁啲啦

公海吹到寮國係咩猛虎禽獸咁
有冇唸過香港雖然係pot4 但係咪真係咁廢只係有pot4嘅實力

有冇唸過香港雖然係pot4 但係咪真係咁廢只係有pot4嘅實力

前兩屆既香港U23的確係有pot 4既實力

兩和馬撚 3分畢業 雖敗猶榮

sean

兩和馬撚 3分畢業 雖敗猶榮

吸取經驗,又上一課,比d掌聲自己
【新聞極客】足總腰斬青少年聯賽被批漠視青訓

http://news.now.com/mobile/local/player?newsId=229523

睇完呢篇報導,屎忽痕走download足總1516份年報睇,其實人工佔開支比較大部分,又唔算唔合理,足球發展都佔20%,就咁睇問題不大。

當然人工開支同做出嚟嘅嘢係兩回事。
反而真心想個足球發展個part係做左啲咩?有無人知?

港聞

【新聞極客】足總腰斬青少年聯賽被批漠視青訓

1小時前 

【Now新聞台】足球總會因為球員註冊問題突然腰斬今年青少年聯賽的甲組賽事,令球員整季的努力化為烏有,有足球圈人士批評足總不重視青訓。《新聞極客》發現,足總每年花過千萬推動足球發展,卻完全無資助球會發展青訓。

由足球總會舉辦的青少年聯賽是不少青年球員一展球技,甚至晉身港超聯的舞台,但足總今年五月突然腰斬賽事,令這班青年球員的努力化為烏有。

在13歲以下組別的甲組賽事,香港飛馬取得39分,大有可能奪冠,但因為足總的決定令他們排名作廢。足總曾就事件去信各球會解釋指,由於要執行國際足協的註冊條例,未成年的外籍球員未註冊不可參加正式比賽,加上雨季來臨等因素,因此未能完成所有賽事。

足總副主席貝鈞奇承認做法有欠理想。

從事球會青訓工作八年的陳志康質疑足總培訓本地青年球員的決心。

足總的錢用了在哪裏?足總15至16年度的年報顯示,足總獲得政府、康文署及賽馬會撥款等收入超過八千五百萬元,但支出方面佔最多的卻是員工支出,超過二千八萬元,但用在足球發展方面就只有約一千六百萬元。

為港隊披甲17年、剛剛宣布退出香港隊的前港隊隊長陳偉豪認為,本地青訓的工作應該由足總撥回體育學院。

足總籌建的將軍澳足球訓練中心有三個人造草及三個真草球場,預計下半年落成。新的足球訓練中心由籌備至興建足足經歷了十多年,本地球壇希望足總可更加善用資源推動青訓。

如果香港win Laos, 有冇得best second placed?
如果香港win Laos, 有冇得best second placed?

yes
u23

嬴就出左線

yes
u23

嬴就出左線

Kim Out
2017-18球季將至,冠忠南區已定於七月二十五日舉行開操及祈福儀式,屆時球隊管理層及一眾職球員都會出席,歡迎傳媒及球迷到場支持。
詳情如下:
冠忠南區2017-18球季開操及祈福儀式
日期:2017年7月25日(星期二)
時間:下午3時30分
地點:香港仔運動場(人造草足球場)
##[即室內體育館側]##
香港香港仔黃竹坑道108號
(海洋公園港鐵站A出口)
講真,今次u23都算係咁,先和北韓最後3場可以攞到5分
未去之前睇四角賽真係諗住入波都成問題
今次可以不敗出局都算踢得好架啦…

Kim最失敗之處係對Laos用雙黎

true, 黎厚希,黎格爾

金黎

金威雙子接班人
金黎雙子

講真,今次u23都算係咁,先和北韓最後3場可以攞到5分
未去之前睇四角賽真係諗住入波都成問題
今次可以不敗出局都算踢得好架啦…

Kim最失敗之處係對Laos用雙黎

true, 黎厚希,黎格爾

金黎

金黎雙子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞