[本地足球] 2017/18 港超聯季前及港隊亞盃外討論(35)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
梅斯達菲終於揾到新工
踢瑞士次級聯賽FC Rapperswil-Jona
彭梓亨打左中場
係咪即係做姚浩明後備?

姚明上半季可能要踢左閘先

姚明踢左閘
法圖斯=救世主
幾時幫港隊入波

法叔可否不要老
法叔仲要打破中超最老嘅入球者紀錄

佢入嗰球都幾-6
不過入就得啦
本報訊】香港U22足球代表隊今日2時30分在北韓平壤上演的亞洲足協U23外圍賽對中華台北,必須贏才可保住出線機會。

港U22賽前對出線沒抱太大期望,但首戰與北韓打成1:1,即燃起球隊出線希望,可惜上周五第二場賽事只能以1:1逼和老撾,港隊以兩分排在小組第三位;想爭取出線席位,除先要擊敗中華台北,再看尾場北韓對老撾的賽果,同時要視乎其餘各組的賽果。

這次賽事的10組外圍賽,每組首名可直接晉級,其餘五個席位落在五隊最佳次名手上,而其餘各組的次名球都有三至六分在手,這意味港隊爭出線的形勢其實甚為被動。港隊為應付五日三場的緊密賽程,除劉學銘與陳俊樂數名主力外,其餘位置作出相當程度的輪換。

港隊教練金判坤表示,對上仗只能和波有點失望,現在要向前看,先爭取今日勝仗。港隊昨晨吃過早餐,即由教練金判坤帶領職球員在平壤市內觀光,黃昏時間才進行賽前訓練。
法叔仲要打破中超最老嘅入球者紀錄

佢入嗰球都幾-6
不過入就得啦

true
即由教練金判坤帶領職球員在平壤市內觀光

點解呀kim識路
唔通

點解呀kim識路
唔通

spy

點解呀kim識路
唔通

spy

推po慢到呢
推po慢到呢
推po慢到呢

放心,晏晝如果打唔贏台灣,個post 會推得好快
推po慢到呢

打贏 出唔到線 1樣推得好快 #KIMOUT
港球證英倫惡補增水準

星島日報
4 小時前

【星島日報報道】英超賽會帶來英超亞洲盃之外,同時有不少裁判及教練和本地薑交流。本地裁判去年起已經前往英倫交流及執法當地賽事,足總裁判經理張炎有(Charles)指機會陸續有來。

原來本地裁判去年起已經前往英倫交流及執法,張炎有指今次英超賽會在港舉辦了不少講座讓同行交流:「他們舉辦三天工作坊讓五十個本地裁判和英倫裁判交流,其中七人是女裁判,符合提倡推動女子足運的理念。」

Charles又表示本地薑前往英倫執法機會陸續有來:「去年是羅碧芝被推薦往英倫執法英超女子賽,今年是男裁判去執法英超U21比賽,可讓本地人才增廣見聞。未來也許會有快將轉投職業的外籍裁判來港執法,保持合作關係。」
而操練期間發生了小插曲,部分沒有門票的球迷在場外守候,有來自蒙古的利迷在界限街的鐵閘外偷看紅軍操練,碰巧足總主席梁孔德在附近,他獲告知後即致電職員索取額外門票讓那些蒙古迷入場,他們最終亦滿載而歸,獲得高普和奧歷治等的簽名,他們明晚亦會入場欣賞決賽日賽事。

如果係香港人無飛入,梁孔德肯定wfc

收到風有利迷聽到佢地係講蝗語, 係咪支那人扮蒙古人呀

總之狗德就食撚屎啦
大撚把利迷想睇都冇飛睇呀

波飛門
多謝X哥
推po慢到呢

打贏 出唔到線 1樣推得好快 #KIMOUT

澳洲籍的林恩許(Jared)下季雖留效傑志
但他直言未有代表港隊打算,暫視港超為踏腳石,冀能重回澳職或赴歐洲發展

oh

不嬲都冇期望佢入籍香港
係唔知點解有人會ff

但佢未必去到高水平聯賽
我形住佢最後會不知不覺係香港踢足七年

留係香港對巴西/非洲兵吸引力大,願意入籍
對其他人吸引力不大,等7年仲要放棄祖國passport
希望sean留低
sean

有冇SEAN o既真轉會消息?
但他直言未有代表港隊打算,暫視港超為踏腳石,冀能重回澳職或赴歐洲發展

oh

不嬲都冇期望佢入籍香港
係唔知點解有人會ff

但佢未必去到高水平聯賽

希望sean留低
sean

實際啲諗下迪高,中村呢啲好過啦
講真,林志堅都未必會

林志堅可以唔洗等七年,或者會o既

但佢未必去到高水平聯賽

希望sean留低
sean

實際啲諗下迪高,中村呢啲好過啦
講真,林志堅都未必會

迪高,基頓最有用,只係近30歲
其他比較老,或普通

迪高起碼夠硬淨,港隊防中後備力量唔夠,有佢都幾好

迪高入左籍,可能係主力

佢剛剛一季好似差咗

三個防守中場都打得唔好,雙線作戰之下表現係差啲

都比其他華人好就得la

石門有冇沙池呀

覺爺紮職

大哥,很久不見

覺爺已升老巡!

oh

不嬲都冇期望佢入籍香港
係唔知點解有人會ff

但佢未必去到高水平聯賽

希望sean留低
sean

有冇SEAN o既真轉會消息?

無ar

石門有冇沙池呀

養馬咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞