The Ordinary 產品用後包膠+討論區#2

1001 回覆
53 Like 2 Dislike
終於到貨啦,第一次用
買左4支試下
B5, B3, Lactic Acid 10%, Caffeine
想問下個次序應該點用?

早: Caffeine > B3 > B5
晚: Caffeine > Lactic Acid 10% > B3 > B5

咁樣用o唔ok?

B3喺ph4以下嘅環境有可能會快速變質, 引起敏感

邊隻係ph4?

Ph value呀
酸鹼度

我知呀
但係邊一支係ph4以下?
定係我get錯左
終於到貨啦,第一次用
買左4支試下
B5, B3, Lactic Acid 10%, Caffeine
想問下個次序應該點用?

晚: Caffeine > Lactic Acid 10% > B3 > B5

咁樣用o唔ok?

邊隻係ph4?

終於到貨啦,第一次用
買左4支試下
想問下個次序應該點用?

咁樣用o唔ok?

邊隻係ph4?

唔該曬
咁夜晚唔用B3
我而家亂用一通
peeling完揸plant squalane同moisturizing factor第二日起身皮膚發光
頑固嘅暗粒用邊隻最好?
lactic acid 10%都無乜用咁
唔該曬咁多位絲打

Lactic 10%唔得就試下AHA 30%
但有機會太刺激
岩岩買左lactic 10%
額頭勁多暗粒唔顯眼但摸到
想問用lactic>b5>buffet>vitaminF岩唔岩
主要唔知vitaminF係咪最後用
發覺好多人都一晚搽幾枝serum 我搽兩枝已經有d吃不消
用B5都爆倉
停一排遲少少再試先
用左lactic 5%同retinoid 2%一個星期,我係隔日用,今朝一起身面到多左啲暗瘡,額頭都生多左粒粒,我係咪經歷緊佢個爆瘡期
請問salicylic acid點用法
搽過夜定係搽一陣就要洗走?
請問salicylic acid點用法
搽過夜定係搽一陣就要洗走?

過夜
有冇人想要支caffeine?
之前喺asos為左free shipping所以買左兩支
但發現一支都用到好耐
唔想嘥 睇下有冇人想原價收左佢

有興趣 但無tg
用 TO 既任何野之後化妝都會有擦膠碎

我全部都唔會喎 b5 b3 buffet 一齊用都無事
我想知 Vit. C 30% 嗰支係咩質地,想買嚟試下
主要想去印,手上有:
Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%
Alpha Arbutin 2% + HA
Advanced Retinoid 2%
Ascorbyl Glucoside Solution 12%
想問下用完 B3 B5之後塊面 keep住令立立反晒光咁係正常
想問下用完 B3 B5之後塊面 keep住令立立反晒光咁係正常

我都係咁 朝早落兩滴b3一滴b5就會咁
最後只用b3就無事

最後只用b3就無事

今晚試下先
想問下平時多油+毛孔粗大係咪應該用100% Organic Cold Pressed Rose Hip Seed Oil?
平時剩係早晚洗面,乜都唔識 想買黎試下

最後只用b3就無事

今晚試下先

我夜晚兩滴b5 一滴b3 用埋nmf就無反
朝早只用b3+b5就好反 而家只用b3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞