The Ordinary 產品用後包膠+討論區#2

1001 回覆
53 Like 2 Dislike

前面有巴絲提出
B3>B5>buffet
我跟緊呢個方法

姐係同時間用 ,可唔可以copy黎睇下
而家asos 係咪唔會再有vc suspension 賣? 已經好耐冇見過...

岩岩撳入去個連登化妝品及護膚品懶人包.xlsx,發現左護膚品篇入面既深層清潔mask篇既綠泥,撳入去係要攞權限
麻煩改一改,唔該哂

話說我係想去印同收毛孔 油性皮膚 暗瘡肌
咁我上網有睇Wayne goss ge routine la
因為我見佢AM 有SALICYLIC Acid 2% 同NIACINAMIDE
但我有睇description acid 同niacinamide 係唔可以一齊用
咁佢既意思係唔係隔日用
同埋搽完e d 野係唔係要搽一層自己既cream ,
因為我跟左佢個list買,但唔識用
求解

話說我係想去印同收毛孔 油性皮膚 暗瘡肌
咁我上網有睇Wayne goss ge routine la
因為我見佢AM 有SALICYLIC Acid 2% 同NIACINAMIDE
但我有睇description acid 同niacinamide 係唔可以一齊用
咁佢既意思係唔係隔日用
同埋搽完e d 野係唔係要搽一層自己既cream ,
因為我跟左佢個list買,但唔識用
求解

其實佢係咪講緊是但用其中一樣? niacinamide product description 有講唔建議同時用salicylic acid
用完lactic acid 10之後爆左少少微絲血管
用完Alpha Arbutin之後又再爆多少少
係咪應該要即刻停用

另外啲微絲血管係咪會自己好返
thx
有冇絲打用過佢地隻glycolic acid 7% toner??

追左咁耐Post尋日終於買左 B3, B5, Toning, Lactic Acid 5%, Alpha Arbutin

Beautylish好齊貨不過買唔夠75usd無freeshipping
見到香港有鋪頭賣 B5 B3 定價128
Lactic acid 真係唔錯
5% 同10% 梅花間竹咁用

Caffeine暫時未見有咩功效
可能眼本身易腫開,黑眼圈又太勁 (鼻+眼敏感jj)
有無人會係Beautylish買野?
之前買唔到支tonner想買返,有人買既可以join一齊share 運費,甚至免運
Lactic acid 真係唔錯
5% 同10% 梅花間竹咁用

Caffeine暫時未見有咩功效
可能眼本身易腫開,黑眼圈又太勁 (鼻+眼敏感jj)

我眼下面好腫 仲諗住買caffeine
真心問
有無人想要支lactic acid 10?
用左10滴都冇 唔想浪費左佢
或者有無人用lactic acid 5同我換

即係如果我用lactic acid 果晚就要skip alpha arbutin?
上完b3 b5 之後化妝好多擦膠碎
究竟係b3 搞成咁定因爲b5
買左vit c 23
擦上去真係好吉 同有擦子膠碎
有冇人試過真係有顯著嘅美白去印效果
上完b3 b5 之後化妝好多擦膠碎
究竟係b3 搞成咁定因爲b5

你試下分上其中一樣再化妝睇下有冇出
Btw B5最好乾透先好化
有無人會係Beautylish買野?
之前買唔到支tonner想買返,有人買既可以join一齊share 運費,甚至免運

Tg左你
真心問
有無人想要支lactic acid 10?
用左10滴都冇 唔想浪費左佢
或者有無人用lactic acid 5同我換

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞