The Ordinary 產品用後包膠+討論區#2

1001 回覆
53 Like 2 Dislike
聽人講用完酸類產品要搽返防曬
但係如果夜晚用完 lactic acid 10% 第二朝用水洗面後仲要唔要搽返防曬

但係如果夜晚用完 lactic acid 10% 第二朝用水洗面後仲要唔要搽返防曬

最好搽返黎保護下皮膚 因為lactic acid 幫你去左表面嘅角質 皮膚通常會脆弱啲 容易曬傷 而且一般護膚步驟都應該要用防曬架 唔用防曬 如果有印又難啲退 曬得多皮膚易老化 將來又容易出皺紋
買左支buffet 同caffeine 等收貨
ASOS 送貨好快手,3,4日就到 係衰在少D product

Sorry, this promo code is not eligible for your shipping country

[/quote]

你都係用US store買?

最好搽返黎保護下皮膚 因為lactic acid 幫你去左表面嘅角質 皮膚通常會脆弱啲 容易曬傷 而且一般護膚步驟都應該要用防曬架 唔用防曬 如果有印又難啲退 曬得多皮膚易老化 將來又容易出皺紋

原來如此, thx !
等下 the ordinary 啲防曬先

Sorry, this promo code is not eligible for your shipping country

你都係用US store買?

係呀 我係上星期五落單
唔知係咪個promo香港地區完左
一搽lactic acid 10% 3秒內即刻爆微絲血管 臉同背脊都係
一搽lactic acid 10% 3秒內即刻爆微絲血管 臉同背脊都係

Lactic acid 係果酸黎講係最溫和架喇
有無試5%?
可能10%對你黎講都太高濃度

呢隻紅點茶咩好
我而家應該算係清哂暗瘡暗粒
D好點好似唔散
手頭上有
Lactic acid 10%, b3 b5, alpha Arbutin
定要用AHA?
無知一問,唔好見怪
夜晚訓教習慣開少少燈
如果用熊果素係咪都會反而更黑

呢隻紅點茶咩好
D好點好似唔散
手頭上有
Lactic acid 10%, b3 b5, alpha Arbutin
定要用AHA?

呢隻紅點茶咩好
D好點好似唔散
手頭上有
定要用AHA?

有冇絲打用過佢地隻glycolic acid 7% toner??
有冇絲打用過佢地隻glycolic acid 7% toner??

都買唔到,點試

唔正常 有冇free return
追咗一陣post,想講幾句...
好多謝一眾巴絲打無私嘅分享,見到有人用咗改善咗皮膚狀況,有人反而好似仲差咗。我想提一句,未用過或者本身無乜護膚嘅,去官網睇下啲產品應該點用。見到有人將b3同酸類產品一齊用,其實會令到b3無效甚至會刺激皮膚(source: 張老師Facebook )。強烈建議大家了解多啲自己究竟用緊咩產品,每個人皮膚狀況都唔同,人地用得好唔等於自己都會有一樣嘅效果,尤其the ordinary出咁多酸類產品,當角質層受損就好易變敏感皮膚。加上我留意到呢度都唔少巴打,平時可能好少用護膚品,亦無每日搽防曬嘅習慣,千其記得夜晚用完酸類產品,朝早洗完面都一定要搽防曬。

大家得閒可以睇下4go巴嘅post,了解下正確嘅護膚步驟

利申買過幾支the ordinary 嘅產品,不過用咗兩/三星期已經無繼續用

前面有巴絲提出
B3>B5>buffet
我跟緊呢個方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞