The Ordinary 產品用後包膠+討論區#2

1001 回覆
53 Like 2 Dislike
asos b3 返左貨
beautybay 11號dispatch,今日都未到

有貨都唔敢買住,
好似幾多絲打都未收到貨
B3同水楊酸可唔可以一齊查架?
beautybay 3個星期都收唔到貨
係未已完
beautybay 3個星期都收唔到貨
係未已完

見fb有人話過15日可以叫佢退款。
呢個網站咁伏嘅
asos 8折
asos 8折

to得8樣嘢,無咩啱
諗緊試唔試佢遮暇個粉底液好。
asos 8折

to得8樣嘢,無咩啱

原來大部份色都無貨,
唔駛試
asos 8折

to得8樣嘢,無咩啱

以為得8樣無嘢買,
點知

咁就搭單買多枝buffet,同其他nyx嘢
5樣嘢260幾蚊真係好抵
asos 8折

to得8樣嘢,無咩啱

以為得8樣無嘢買,
點知

又冇曬
B3同水楊酸可唔可以一齊查架?

我有一齊搽
水楊酸都真係有啲料到 搽一次已經少咗幾粒暗粒
夜:花水>乳酸5%(一星期一兩次)/水楊酸>B3>B5+Squalane
日:花水>matrixyl 10%>Ascorbyl12%+muji甜杏油>化妝
搽油之後已經冇再搽cream 覺得油好啲
用咗呢個牌子兩星期左右 明顯亮白咗 微絲血管冇咁明顯
毛孔係細緻咗 不過同我個零黑頭毛孔心願仲有一段距離
個咖啡眼好似麻麻 可能要長期先見效
一個月再包膠 多謝大家介紹
我見d人話rosehip 都有vitamin c
咁B3同rosehip oil可唔可以一齊用
水楊酸好難買,又要買番paula choice
3舊水一支
asos 8折

to得8樣嘢,無咩啱

以為得8樣無嘢買,
點知

又冇曬

如果有維他命c咁應該唔好一齊用穩陣啲。

水楊酸好難買,又要買番paula choice
3舊水一支

你如果識iherb,可以去買,
有隻水楊酸棉先47蚊盒有90片。
用咗3-4罐幾好用,不過買咗to枝水楊酸,
用完盒棉就試下。
不過隻棉好似比人話有螢光劑,
你擔心可以去搵其他牌子嘅水楊酸液。

B3喺ph value低過4有機會引致水解而導致敏感,玫瑰果油ph value大概5,點解唔可以一齊用?

B3喺ph value低過4有機會引致水解而導致敏感,玫瑰果油ph value大概5,點解唔可以一齊用?

官網咁寫,唔係我講。
我自己無買玫瑰果油,所以我唔知入面有冇維c。
只係有巴絲咁講,我先話唔建議。

官網咁寫,唔係我講。
我自己無買玫瑰果油,所以我唔知入面有冇維c。
只係有巴絲咁講,我先話唔建議。

Rosehip seed oil無維他命c架,佢最豐富既係provitamin A,有興趣可以睇呢個:Journal of the American Oil Chemists' Society. 83 (9): 771–775.
所以就咁睇成分,衝突不大

但皮膚敏感就另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞