The Ordinary 產品用後包膠+討論區#2

1001 回覆
53 Like 2 Dislike
我想問有冇人用完佢d野敏感?
我用咗B3+B5,然後另外用咗too faced支primer
夜晚卸咗妝之後就開始敏感 日頭一路冇事
咁其實係咪B3太乾,搞到刺激皮膚?
之前用aha 同lactic acid 搞到紅鼻子(上面有圖)

依家淨係敢用b3+b5 (最soft? )算

冇咁紅,有好轉
反正買得多,喺Beautylish揀緊
點知 Niacinamide 10% + Zinc 1% 同Alpha Arbutin 2% + HA都冇。

諗住去ASOS買,
但又唔齊,有啲我想要嘅又冇,
好糾結
想問下ordinary嘅產品係咪密封包裝?第一次開有冇膠條圍住?即係好似平時樽裝飲品咁
我買左枝caffeine漏左幾滴出黎 會唔會俾人開過
想問下ordinary嘅產品係咪密封包裝?第一次開有冇膠條圍住?即係好似平時樽裝飲品咁
我買左枝caffeine漏左幾滴出黎 會唔會俾人開過

唔係
有冇人想要支caffeine?
之前喺asos為左free shipping所以買左兩支
但發現一支都用到好耐
唔想嘥 睇下有冇人想原價收左佢
新手第一次用咁多 skin care產品
爬完第一個 post、上網睇過其他 skin care網,但係都未肯好肯定
想問下以下步驟啱唔啱
1. 潔面
2. 爽膚水
3. Salicylic acid (上網睇遣用完呢支最好等一排 e.g. 15分鐘之後先再用 B3)
4. B3 (Niacinamide 10% + Zinc 1%)
5. Hyaluronic Acid 2% + B5 (用左呢隻係呂咪唔洗再用其他保濕 cream )

唔該晒巴絲
爬完第一個 post、上網睇過其他 skin care網,但係都未肯好肯定
想問下以下步驟啱唔啱
1. 潔面
2. 爽膚水
3. Salicylic acid (上網睇用完呢支最好等一排 e.g. 15分鐘之後先再用 B3)
4. B3 (Niacinamide 10% + Zinc 1%)
5. Hyaluronic Acid 2% + B5 (用左呢隻係呂咪唔洗再用其他保濕 cream )

唔該晒巴絲
想問下以下步驟啱唔啱
1. 潔面
2. 爽膚水
3. Salicylic acid (上網睇遣用完呢支最好等一排 e.g. 15分鐘之後先再用 B3)

唔該晒巴絲

通常用完B5都會再用cream 始終水狀鎖水唔太好 尤其你用完acid要更加注意保濕
btw我今日都買左salicylic acid 希望唔好敏感 你打算日日用salicylic?
想問下以下步驟啱唔啱
1. 潔面
2. 爽膚水

唔該晒巴絲

通常用完B5都會再用cream 始終水狀鎖水唔太好 尤其你用完acid要更加注意保濕
btw我今日都買左salicylic acid 希望唔好敏感 你打算日日用salicylic?

第一次用 acid其實我都係五十五十未係好知點好
應該會試下每日用睇下有冇咩大問題先
Salicylic Acid 2% Solution 幾時先返貨呀
第一次買

希望好用
琴日試用左salicylic acid 今日起身皮膚滑左 原來有兩粒谷緊嘅暗瘡今日都退左紅
冇記得salicylic acid係脂溶性 lactic acid係水溶性 所以salicylic acid更能深入毛孔入面嘅油脂 不過我見ordinary嘅salicylic acid有citric acid 水溶性脂溶性嘅acid都有齊

唔正常 有冇free return

我果枝都係咁, 仲以為係我問題tim
asos買好似有得退?

唔正常 有冇free return

我果枝都係咁, 仲以為係我問題tim
asos買好似有得退?

我都有支係咁
終於到貨啦,第一次用
買左4支試下
B5, B3, Lactic Acid 10%, Caffeine
想問下個次序應該點用?

早: Caffeine > B3 > B5
晚: Caffeine > Lactic Acid 10% > B3 > B5

咁樣用o唔ok?
頑固嘅暗粒用邊隻最好?
lactic acid 10%都無乜用咁
唔該曬咁多位絲打
琴日試用左salicylic acid 今日起身皮膚滑左 原來有兩粒谷緊嘅暗瘡今日都退左紅
冇記得salicylic acid係脂溶性 lactic acid係水溶性 所以salicylic acid更能深入毛孔入面嘅油脂 不過我見ordinary嘅salicylic acid有citric acid 水溶性脂溶性嘅acid都有齊

citric acid喺呢支水楊酸入面似係防腐劑嘅角色多D, 成分表入面排咁後
終於到貨啦,第一次用
買左4支試下
B5, B3, Lactic Acid 10%, Caffeine
想問下個次序應該點用?

晚: Caffeine > Lactic Acid 10% > B3 > B5

咁樣用o唔ok?

B3喺ph4以下嘅環境有可能會快速變質, 引起敏感

最後買左呢到+
Niacinamide 10% + Zinc 1% 30ml +
AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution

到貨再用一個月之後再包膠
終於到貨啦,第一次用
買左4支試下
想問下個次序應該點用?

咁樣用o唔ok?

B3喺ph4以下嘅環境有可能會快速變質, 引起敏感

邊隻係ph4?
第一次買
買咗支vitamin f
今晚試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞