The Ordinary 產品用後包膠+討論區#2

1001 回覆
53 Like 2 Dislike
響asos禁左支vit c 23% 好緊張

最近長期有貨

其實可唔可以去暗瘡印?

上面有人話去唔到暗瘡印,有啲心淡。
搞到我仲買咗支 30% 嚟試添
而家手上 30% / 23% / 20% / 12% 都有

係咪無去印product

自己用vit c 23%開頭去印ok, 不過真係要啲時間
但用得多好似冇乜用
或者本身嗰個位已經好難再去印...?
btw 消暗瘡我用skinoren同azelaic acid效果唔錯
谷到就爆唧完用呢兩隻厚敷(隨意用是但一隻 ) 好快已經冇乜事, 不過都係要慢慢去番印 但都係小小地紅點, 唔大撻

最近長期有貨

其實可唔可以去暗瘡印?

去印我反而覺得inisfree 火山泥mask work
次次用完d 暗蒼印淡左

係咪因為洗唔乾淨,有層白色嘅嘢喺面,所以覺得好似淡咗咋?
BTW 噚晚用完支 Salicylic Acid,塊面起粒粒

最近長期有貨

其實可唔可以去暗瘡印?

去印我反而覺得inisfree 火山泥mask work
次次用完d 暗蒼印淡左

係咪因為洗唔乾淨,有層白色嘅嘢喺面,所以覺得好似淡咗咋?
BTW 噚晚用完支 Salicylic Acid,塊面起粒粒

之後都係淡左ga 唔只用完果晚
不過有可能係本身d死皮厚

我仲諗緊salicylic acid 定latic acid

我啲粒粒係好細粒嘅白點
好撚灰,搽 Salicylic Acid 係咪會咁
前日:

今日:
前日:

今日:

係咪太濃太多
試下用化妝水放係手心先滴一兩滴搽上面
杏仁酸怕太濃我都咁搽
前日:

今日:

係咪太濃太多
杏仁酸怕太濃我都咁搽

我得一支維他命 B3 嘅 Toner 咋,溝唔溝得架?
前日:

今日:

係咪太濃太多
杏仁酸怕太濃我都咁搽

呢兩樣溝唔溝得要等其他絲打答你
不過可以用礦泉水 蒸餾水溝
酸類唔好日日搽 同埋唔好一次過搽太多
有啲人可能連5%杏仁酸都受唔到
紅晒刺痛就唔會繼續用喇 等佢好返啲先再試啦
前日:

今日:

係咪太濃太多
杏仁酸怕太濃我都咁搽

我之前搽果酸 / Skinoren 都唔會咁
​Advanced Retinoid 2%​ 係咪岩暗瘡肌用?
想比男友試下 但上網見到人地話用完瘋狂爆瘡搞到好驚唔岩佢
用左2星期左右,d黑頭粉刺真係少左好多
我買左vc 12%個樽想淡瘡印,個質地真係好乞人憎,痴立立
效果等我用一排再上黎講
Vc23% 好粒而且好似死都肯唔吸收咁
見佢唔吸引就試下一邊搽一邊按摩 點知成面擦膠碎但都仲係感覺有層油焗住咁 都唔知想點
用左幾晚依家仲爆左幾粒油脂粒
好好奇話用完之後有效既絲打係咪都係一樣情況?晚晚都用?
見佢唔吸收就試下一邊搽一邊按摩 點知成面擦膠碎但都仲係感覺有層油焗住咁 都唔知想點
想係ASOS買B5同 B3真係難過登天

一返到屋企乜都冇哂
前日:

今日:

係咪太濃太多
杏仁酸怕太濃我都咁搽

佢呢隻濃度太高
其實一般家用唔會亦都唔建議用咁高濃度
前日:

今日:

有可能係谷緊入面啲污糟野出黎
你試下停用一排睇下塊面咩情況先
見佢唔吸收就試下一邊搽一邊按摩 點知成面擦膠碎但都仲係感覺有層油焗住咁 都唔知想點

你試下拍上面唔好搽
拍就唔會起一粒粒
我晚晚用
一開始係有油咁但係隔2,3個鐘就會吸收哂
前日:

今日:

係咪太濃太多
杏仁酸怕太濃我都咁搽

佢呢隻濃度太高
其實一般家用唔會亦都唔建議用咁高濃度

我之前用 NeoStrata 支 Gel Plus 都 15%
Salicylic Acid 2% 勁過 AHA 15%?
而家我有幾支維他命 C 都唔知點搽好
前日:

今日:

有可能係谷緊入面啲污糟野出黎
你試下停用一排睇下塊面咩情況先

希望啦,我驚佢谷出嚟啲嘢整大我毛孔咋,到時真係跳樓死都冇用
我面同鼻之間啲毛孔已經好大
酸類唔好同b3一齊用,ph4以下會引發b3水解刺激皮膚
想係ASOS買B5同 B3真係難過登天

一返到屋企乜都冇哂

我有多支b3要唔要?
用左2星期左右,d黑頭粉刺真係少左好多

請問你用咩product?

我朝早就洗臉>爽膚水>Buffet>B5>Vit C 23%
夜晚就洗臉>爽膚水>Lactic 10%>Buffet>Rose Hip Oil
AHA30%就1星期用1次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞