The Ordinary 產品用後包膠+討論區#2

1001 回覆
53 Like 2 Dislike

Asos有foundation

Ordered 左 2.0N
驚太黃添
係咪用左就無得return??

驚太黃添

好似見啲人話買多枝1.0自己溝,
你可以live chat問下佢地用咗有冇得return。
追晒post睇左好多資料, 但都唔肯定下面呢幾樣野可以點配搭 有冇巴/絲可以比少少意見

Salicylic Acid 2% Solution
Azelaic Acid Suspension 10%
AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution
Lactic Acid 10% + HA 2%
Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%
Alpha Arbutin 2% + HA
B3
B5

以下係我自己諗既配搭, 唔肯定work唔work

AM: toner -> B3 -> B5 -> azelaic acid 用係粉刺多毛孔大既位

PM 1: toner -> salicylic acid 用係粉刺多既地方 -> lactic acid查係其他位 -> B3保濕
PM 2: toner -> vitamin 23% -> arpha arbutin
PM 3: 一星期用一次AHA + BHA 10分鐘左右洗走佢 之後正常保濕

其實我諗緊係咪唔應該一次過開晒佢地

逐件試可以知道係唔係有效果/反效果

[/quote]
太多,我都唔識配,
不過維他命c好刺激,用前要小心,
同埋佢好似係面霜黎?!
我無買呢枝唔肯定,你可以去佢官網睇,
佢會有寫每樣產品應該係水/精華/油前定後用。
熊果素唔可以同酸類產品一齊用。(透明質酸唔係酸
水楊酸可日夜用,乳酸只可以夜晚用,
你可以先一至兩星期用其中一隻酸,
之後再用另一隻酸咁交替用。
酸類同維他命c都比較刺激,
如果你無用開酸類,建議先分開用。
同埋一定一定一定要加強補濕。[/quote]
唔該晒

買左支Vit23%,搽上面唔覺得乸亦唔覺有效
同埋搽上面有擦膠碎係咪正常架?我已經用按壓方式但仲係有擦膠碎...

買左支Vit23%,搽上面唔覺得乸亦唔覺有效
同埋搽上面有擦膠碎係咪正常架?我已經用按壓方式但仲係有擦膠碎...

我上網睇過d外國report 話查左vit c先查其他精華 會冇咁易有碎

第一次買護膚品,想係用上面之前用其他位試下先,手臂得唔得?

驚太黃添

好似見啲人話買多枝1.0自己溝,
你可以live chat問下佢地用咗有冇得return。

買左1.2N light

我都想夾一支b3

我都想夾一支b3

我都想夾一支b3

想要一支buffet 同b5
如果都係唔夠既 大家介唔介意我夾多盒文藝復興眼影盤 咁就一定夠 心郁郁想買好耐

我都想夾一支b3

想要一支buffet 同b5
如果都係唔夠既 大家介唔介意我夾多盒文藝復興眼影盤 咁就一定夠 心郁郁想買好耐

一定冇問題架
你俾條link黎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞