The Ordinary 產品用後包膠+討論區#2

1001 回覆
53 Like 2 Dislike
所以就咁睇成分,衝突不大

但皮膚敏感就另計

我自己有將b3同水楊酸/果酸/2%a醇一齊用。
可能我皮粗,早晚用埋clarisonic都無事
無睇成份,純粹官網有寫,有人咁問我先建議下。
我都想試佢枝玫瑰果油,但係屋企仲有其他牌子嘅摩洛哥堅果油未開,所以特價都無買。
易敏感就續樣續樣試,再慢慢加埋一齊就穩陣啲。

我見d人話rosehip 都有vitamin c
咁B3同rosehip oil可唔可以一齊用

如果有維他命c咁應該唔好一齊用穩陣啲。

B3喺ph value低過4有機會引致水解而導致敏感,玫瑰果油ph value大概5,點解唔可以一齊用?

官網咁寫,唔係我講。
我自己無買玫瑰果油,所以我唔知入面有冇維c。
只係有巴絲咁講,我先話唔建議。

Rosehip seed oil無維他命c架,佢最豐富既係provitamin A,有興趣可以睇呢個:Journal of the American Oil Chemists' Society. 83 (9): 771–775.

原來係玫瑰果有vitamin c
但係壓左做油就冇哂
我見d人話rosehip 都有vitamin c
咁B3同rosehip oil可唔可以一齊用

如果有維他命c咁應該唔好一齊用穩陣啲。

B3喺ph value低過4有機會引致水解而導致敏感,玫瑰果油ph value大概5,點解唔可以一齊用?

官網咁寫,唔係我講。
我自己無買玫瑰果油,所以我唔知入面有冇維c。
只係有巴絲咁講,我先話唔建議。

Rosehip seed oil無維他命c架,佢最豐富既係provitamin A,有興趣可以睇呢個:Journal of the American Oil Chemists' Society. 83 (9): 771–775.

原來係玫瑰果有vitamin c
但係壓左做油就冇哂

正解

[url]好似冇了,得Halloween一日[/url]
水楊酸好難買,又要買番paula choice
3舊水一支

你如果識iherb,可以去買,
有隻水楊酸棉先47蚊盒有90片。
用咗3-4罐幾好用,不過買咗to枝水楊酸,
用完盒棉就試下。
不過隻棉好似比人話有螢光劑,
你擔心可以去搵其他牌子嘅水楊酸液。

啱啱喺paula choice睇過原來11月做緊特價
$220有120ml圍番等於4支the ordinary,其實唔係差好遠
不過都多謝你介紹
3舊水一支

用完盒棉就試下。

$220有120ml圍番等於4支the ordinary,其實唔係差好遠
不過都多謝你介紹

我n年前用過佢牌子,
會敏感(不過個陣皮膚好差)
之後無再用。
你唔急可以等雙11吖。
淘寶旗艦店其實同香港官網一樣,
好似都係同一個倉,同一班寄服,ems寄香港。
唔知點解搽水楊酸落暗瘡到就會變得又大又紅又腫又痛
3舊水一支

用完盒棉就試下。

不過都多謝你介紹

我n年前用過佢牌子,
之後無再用。
你唔急可以等雙11吖。

雙11又會有折咩?
應該係同一個倉,之前係官網買完都係大陸寄落嚟,仲要殘體字標籤
3舊水一支

用完盒棉就試下。

不過都多謝你介紹

我n年前用過佢牌子,
之後無再用。
你唔急可以等雙11吖。

啱先去淘寶睇完嚟原來已經做緊雙11
不過兌番港紙其實差無幾,所以都係香港買

以為爆瘡爆得勁試咗好多牌子護膚品都搞唔掂,最後靠水楊酸+Benzoyl Peroxide呢個組合先搞掂
3舊水一支

用完盒棉就試下。

不過都多謝你介紹

我n年前用過佢牌子,
之後無再用。
你唔急可以等雙11吖。

咁淘寶通常有coupon嘛,官網買好似無。
tap&go係雙11新用戶一單消費滿200會回贈番100咁。
變相會抵啲
啱啱睇番佢11號凌晨12-1,頭300買水楊酸有半價,
你可以去望下

以為爆瘡爆得勁試咗好多牌子護膚品都搞唔掂,最後靠水楊酸+Benzoyl Peroxide呢個組合先搞掂

可以一齊用? 有冇話要點用?

可以一齊用? 有冇話要點用?

絕對要一齊用!
水楊酸作用就係去角質打開毛囊,等之後過氧化苯入去殺菌,呢個組合用完第日暗瘡即謝,當然有啲人易敏感就要小心啲用,或者揀啲唔係咁高濃度嘅,之前用oxy 5%暗瘡膏已經又紅又乸,後尾揀番2.5%先冇事,如果你連水楊酸都敏感不如降低濃度,例如搵1%產品試下,如果都唔得就算把啦
或者睇下呢篇文
http://www.paulaschoice.com.tw/learn.php?learn=2229
3舊水一支

用完盒棉就試下。

不過都多謝你介紹

我n年前用過佢牌子,
之後無再用。
你唔急可以等雙11吖。

咁淘寶通常有coupon嘛,官網買好似無。
tap&go係雙11新用戶一單消費滿200會回贈番100咁。
變相會抵啲
啱啱睇番佢11號凌晨12-1,頭300買水楊酸有半價,
你可以去望下

算把啦點會夠大陸人搶
其實之前有絲打話敏感 呢啲都係個別皮膚唔岩
但to好用既人會覺得好好
同時都有人覺得冇用
4go巴打出過一篇文針對to既產品寫
都提及產品中有部分加入左啲不必要既成份
例如唔需要既情況下加酸度調節劑之類

同埋一樣產品生產包裝點都要用錢
可以賣到咁平一定唔蝕比你 可能有機會係用到次一級既原材料
原材料可以好平 但有啲係必要開支 例如產品研究 同qc
相信有絲都遇過支新既貨冇左一截
護膚品既qc我覺得應該要睇

另外就算有絲用酸係冇問題 唔好覺得人人都冇問題
皮膚薄同敏感肌不再講
To既aha+bha既濃度係家用酸類黎講好高
其實一般家用唔建議咁高
呢兩年醫學美容推好多名出黎 比大眾知呢個保溫嗰個成份抗衰老
好似普及左 但唔代表人人岩同需要
大家可以了解多啲先買

Benzoyl peroxide 其實都係其中一種BHA黎

Benzoyl peroxide 其實都係其中一種BHA黎

係咩,咁就冇深入研究啦
其實可唔可以溝埋嚟搽,例如b3b5每樣幾滴然後捽勻佢嚟搽
每次護膚過程都搽5,6樣嘢都幾煩講真,捽勻佢又少一個步驟

我依家有溝埋黎搽,
因為續樣續樣搽我會起擦膠碎,
係fb group見人教話溝埋黎搽無咁易起碎。
試咗又真係少啲。
買哂兩支foundation,用完第二日爆咗好多暗粒 再連續用3日爆到成面都係,停用咗先無再爆 好伏啊

我依家有溝埋黎搽,
因為續樣續樣搽我會起擦膠碎,
係fb group見人教話溝埋黎搽無咁易起碎。
試咗又真係少啲。

我都有起擦膠碎,唔知咩原因
聽日試下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞