體能之巔百人大挑戰 Netflix (5)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
揀啱人,少d 體能都贏到
揀錯人,體能勁d 都會輸
最後有機會出到黎體能差d 既人贏左體能勁d 既人
個分就係度
其實攀冰隊玩跑步嗰個都應該冇人贏到佢
佢半馬4:31披跑完
當條賽道係200米 每人相隔50米
當佢後面條友一開始就爆 當後面條友有能力爆足400米 都唔會喺呢400米內追到50米
頭100米 正常冇可能追到50米
200米 好難
300米 體力開始大跌 都好難追
400米後 更加冇人追到佢
現場都唔似有人跑方面有佢咁勁
如果佢後面係iron man就好難
套野去到後期都無咩懸念,拉船張恩實個隊讓4個女一個傷,都輸左9成

去到神話game,未開波就咁睇啲女一定輸,賣車一定屈鬥力遊戲;跑步追尾foul 晒啲瘦人,無咩跑開馬拉松啲瘦人,叫做難估啲

推石秋成勲年紀大,一定唔夠氣,太瘦太輕又推唔郁,就咁睇應該係尹誠彬驘,係唔知要玩多幾round 先完到
咁樣同你舉嗰啲跑步例子冇分別個喎

我當計埋vo2max, 夠客觀啦?
我當有條友心肺好撚勁, vo2max個數好靚仔,但佢平時係踩單車踩出嚟㗎,同另一條友跑開步,但唔算太hard core,vo2max冇佢咁靚仔,但好有跑步技巧,下下都好有意識fing手提腿用hip

最後,如果話玩跑步,都好大機會係個跑步技巧高但心肺差啲嗰個贏
想睇最尾佢繼續 一個人玩task
定5人混戰

相對公平一定係玩task 計分/鬥快

想有節目效果混戰

求其障礙賽之後搶槜仔已經好睇
係呀,但我exculde 唔到其他
所以我講既好過節目玩個d
我不嬲都係話exculde 得越多越好
冇話我可以exculde 哂
而家節目既問題係include 得太多其他因素
其實你地吹大咗iron man
跑步個game唔關爆發力事
我當個圈二百米 兩個人相隔五十米
iron man 11.3跑完一百米 除非前面條友11秒跑唔到五十米 如果唔係一定追唔到

我當iron man 二百米跑24秒 前面嗰個只要24秒內跑到百五米就得 基本上你同我都得

爆得快之後就會無力 想爆嚟贏就要追到後面嗰個百五米 呢個差距完全唔係靠短跑追到嘅距離
唔知點解我睇好高山救援隊希望佢或者成斌贏
兩公婆都好nice
佢同iron man 同場跑嘅話 佢喺iron man 後面嘅話 應該好大機會贏
Iron man 喺佢後面嘅話 佢都係大機會啲
當Iron man 200米跑到25秒
攀冰隊半馬 5k 個時間 200米正常全力都30秒內
姐係Iron man 基本上全力跑係追唔到佢50米
唯一有機係200-300米呢個距離 但係其實都好難
所以Iron man 同佢跑嘅話 係輸嘅機會大過贏嘅好多
除非咁啱喺攀冰隊後一個 加喺爆嘅時候攀山隊冇留意到 比佢偷咗一段爆嘅距離 咁先有機會贏
仆街 你係我分身嚟?講啲野咁似嘅
同埋咁玩法 當追到前一個 都唔會靠爆發力追到第二個 之後都係鬥耐力
呢度好多人純印象派 唔識用腦同計數
我敢講唔好話攀冰佬 Ironman 連同而加嗰4個跑都唔會第一
Ironman唔係淨係玩爆發力嘅
佢體力同心肺都好強

但唔明佢做咩唔玩鬥快搶火炬
佢實屈機
Btw 純9up
如果長短跑能力可能直接換算成分數嘅話
100米跑11秒幾 個水平未必係勁過半馬4:31披 (100米每快0.0幾秒 個水平都差好大)
仲有體操梁鶴善

https://youtu.be/EBdTZwsurYk
啱啱開佢ig
見佢好似月跑300km
認真一問
舉石同推石真係100kg?
我就支持汽車佬
真心麻麻哋尹
個節目剪到佢成個主角咁 好似全世界圍住佢轉
不了 仲要節目都未完 加個top比自己
先唔講係咪劇透 直接咁樣加俾自己都幾撚串
然後實有人講話佢串得起 然後都係嗰句啦
淨係第二關搬沙 如果壓平啲沙 分分鐘已經輸咗
攀山嘅人練心肺 耐力 指力 core 係癲
仲有心理質素

你睇最top 嘅Alex Honald

但佢都話如果玩奧運果隻鬥爆發力嘅攀石佢唔會攞到金牌

因為同佢專項練嘅完全唔同
佢個體重唔啱長跑啦 落場跑嗰幾個明顯跑手體格多啲
其實搶火炬都唔一定
11.3係好快 但可能贏火炬條友都有咁快
而且跨欄動作做得真心好
頭先又話智力係指分配工作
依家又搬龍門去砌橋到

基本上所有野對於果個傻鳩嚟講都係智力遊戲, 因為佢智商有限連跑個步都蠢到跑唔到
11.3 係100米

但你睇番佢平時玩skeleton點玩先
就係靠頭果段狂爆
佢跑30米短途爆發力
奧運金牌嘅爆發力唔覺在場有人會快過佢

一見到呢個game佢都話為佢而設
唔知點解無玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞