Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (109),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
其實4060/70都係一家親只不過對比下駁2K Mon當然4060會好啲,至少叫有8GB VRAM,都未計你打機仲要求中畫質。4050純粹係對比下閹得冇咁勁 (本身其實係入門卡都冇乜好閹),又細食/慳電又唔熱咁解,但一樣你預係好唔夠力㗎啦。如果要再Upgrade就一嘢爆上去4090算了
咁2k最好係3070以上
但佢個到個價不了
版本答案係4080
Strixg18 20000等amazon
睇你係諗二手定全新全新就一定唔會考慮㗎啦…..至少二手價錢真係好靚仔Condition又好又長保的話緊係考慮得!! 同埋要記得40系列話曬都叫有個DLSS 3助陣下有時候輸少少傳統效能都唔緊要,開DLSS追翻就得啦。
有新緊係買新
得40系食到dlss3
就算40中階卡同舊卡差唔多都有優勢
仲未計新13代intel既性能提升
新手一問
想買gaming notebook
Rog定Alienware比較好
爆上4090就會諗不如駁4k mon
而家咁睇真係4060就算
唔買二手啦
諗住長用4 年幾5年
唔想有咩差池
咁就一定係買滿血4060 Laptop啦
ROG整體造工都唔錯,而且係ROG Laptop係極罕見地可以成為與性價比勾上關係嘅橋樑雖然冇任何一樣嘢話非常突出,但樣樣都好平衡好夠用有突;至於Alienware造工同售後都一流,不過喺香港買就幾貴下 (就算R盡優惠都係唔及US Dell),如果你有方法係US Dell買到再加購個全球保養就最掂啦

其實真係要比較的話我覺得兩者之間我覺得係得翻銀包同埋信仰嗰個區別喺度不過唯一例外就係買14吋細機的話我覺得ROG係大勝Alienware嘅
4060好過4070? 有無source?
好似話 DLSS 3 30卡都用到
唔係話4060效能好過4070只不過4060/70都係一家親(俾人閹),4070又貴唔少,4050一嚟肯定唔夠力二嚟得6GB VRAM,純粹佢駁2K Mon至少有個8GB VRAM頂著會用得舒服啲姐。其實大家都係屎㗎啦,既然佢點都會焗食咁咪食細舊啲啦。
係咩?呢個真係唔知。不過嗰位巴打都話只會考慮全新機,所以肯定係有新買新了30系用唔用到DLSS 3都唔關佢事了。
唔洗諗 30系冇咩可能有DLSS 3
就算有都只會得個殘廢版
到時開唔開都分別唔大
師兄們,小弟想買部notebook用嚟畫autocad,小量3D圖同做文書,budget 5k-8k,有咩好介紹?
Aorus 17x 值唔值得入手
同價位scar 18
如果我今年先讀u嘅話一定買msi prestige 13 evo a13m
4090最抵買係邊部?
見最平好似得京東16吋2萬6左右
台灣scar18就2萬8左右
Msi gt有4k mon好正但係就4萬幾
睇個人喜好
咪傻
17x香港貴過scar18
Scar18
不過gt77個芒勁好j有mini led
Rog 諗緊16定18
16的話係咪有mini led
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞