Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (109),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
呢部垃圾黎
要全新模+散熱系統要aorus 17x
但個部見人測試效好弱
台灣一向平
你睇吓人地人工幾多
都話7X4X嗰D先係新zen4架構

事實上,Ryzen 7 7730U 就是去年 Ryzen 7 5825U 的馬甲,規格幾乎完全一致,都是 8 核心 16 執行緒,16MB L3 快取,2.0~4.5GHz 時脈,Vega 8 GPU 內顯(時脈 2.0GHz),TDP 15W。Ryzen 7 5825U 本身又是 Ryzen 7 5800U 的馬甲,CPU 基礎和動態時脈都高了 100MHz。

所以,Ryzen 7 7730U 的性能,PassMark 單核跑分 3186、綜合跑分 19034,對比 Ryzen 7 5825U 分別高了 4.0%、3.2%。

本身對asus scar有d興趣
上網睇下評論發現今代電流聲都幾大下
重要10部有8部都係咁 抽獎大細聲
見大陸人不停屌緊asus
有興趣既去bilibili搵4090 啸叫
好似更新左有「少少」改善
但都唔係人人接受到 除非你一直有降噪耳機
同埋高頻聲唔係個個聽到 但係聽到就好難頂
差成5000銀
https://www.price.com.hk/product.php?p=538837

Page 1 係咪推介呢部?

等3月會唔會平少少?
1.舊模散熱唔夠力,會過熱
2.冇2k芒
3.冇保,技嘉國際保要係有維修部既地方,香港個個係送修點即係冇保
平時除左高負載開頭風扇未行高轉會聽到,都冇乜聽到過
同埋開左風扇就聽唔到
都係個句,怕就唔好買
平撚,買舊機不如等新機上架
新機4060 要唔要2萬?
中文講到咁清楚都唔明就自己上官網睇
再唔係你買部返黎試吓個保養
呢間公司出曬名臭,我就睇下佢幫唔幫你保
冇人叫你香港買
叫你等amazon
4月前要比機小朋友去日本讀書
如果台灣有朋友/直運就爽
而家係煩在要自己走去買
以我所知強國ROG嘅滿血4060機連埋運費最平$14K有找
3月大貨上架,應該趕到
我有啲興趣買呢部 介唔介意錄黎聽下有幾嘈
聽聞最快三月中就有機收,仲要係有兩年國際保養Amazon好多機就算有國際保都係得一年。
但zen4文書u(低watt)未有7535u果粒又點睇
今晚幫你

2023 M16呢個Spec呢個價又有兩年國際保真係算係咁唯一敗筆就係冇4080/90版本懷疑等一排大概四月頭/中應該會再平多幾舊水。
Zen4 未出,三月先開始有

7535U即係6600U馬甲,你等唔到zen4 既不如直接買6600U,6800U嗰D,反正同7X3X U一樣都係zen3+架構無乜分別
想請教下, 6800U 係APU ? 新既 7X4X 既 AMD cpu 應該唔算係呢個系列?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞