Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (109),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
有$$$上 Duo
Duo重呀,同埋另一個Mon對我嚟講無用。。

我想直接4090 Mini-Led,M16而家最啱,重量大概2.1kg其實fit。就係Intel U太食電。。。

唔知仲會唔會有其他brand出到我想要嘅野呢。
冇計 今代apu 度出貨太遲
如果唔急用係咪可以再等下,有無其他AMD U款出先。

我自己本身用緊3080,都未係真係好急換
我係美森等緊duo 出貨
rog strix g18/scar 18
對散熱/螢幕質素之類冇要求
純粹單睇硬件就可以放心買
去腦場買平過豐澤
幾銀?美國order?
但係cpu同gpu唔係滿血or最高規格
要留意下
散熱我預左加舊野係底
同埋我打個啲都係唔大食既野
apex valo fifa ff14

如果13k筆直仲有無咩選擇
有啲驚16gb ram 唔夠用
msi 仲有個cyborg 系列好似睇落都幾好
katana/sword/cyborg都唔係滿血
寧願你買katana 4060 $11999嗰部好過cyborg
香港有行貨,價錢rog官網有官方價

因為我筆直都係預 13k左右
再上spec好似就爆哂bud cap
腦場加幾舊水有得上埋32gb ram
歡迎各位CD-ROM 或者 連登巴打絲打
TG詢問手提電腦大小問題
解答簡單疑問及比較型號差異
並且有2023 MSI及ROG GAMING LAPTOP查詢
幫到手既會盡幫

https://t.me/laptophelper

各位師兄點睇呢部?
拎黎要做D咩呀
玩下新嗰啲3A單機game,例如Bio4Re嗰啲
建議搵4060/4080
4070可以諗但唔係最好選擇因為今代70效能不及預期
呢部賣點係4k mon,但張4050卡打3A冇咁勁
Katana 15 B12VFK ( i7-12650H / RTX4060 ) 會唔會好啲?
唔該師兄
https://www.fortress.com.hk/zt/product/rog-zephyrus-g15-ga503rw-ln108w-rtx3070ti-gaming-notebook/p/BP_12709383

想問下其實比起唔滿血既spec
係咪買依部但係滿血既會仲好啲
呢部都唔係滿血
你要搵rog滿血既得strix g同strix scar
budget有限,剩係想搵港行既話呢部呢個價還可以啦
但前提對散熱/質料/螢幕質素冇太大要求先好買
留意返12代cpu係用512gb ssd,13代嗰隻先有1tb ssd但貴千幾
但求只係打機想高fps冇咩大問題,唔好預到部機好正
因為始終係msi 40系既低階機,買定個散熱架
Katana=MSI最cheap最入門gaming NB,用廢Mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞