Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (109),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
M16主打輕薄4080真係驚佢成日跳機
有朋友係台灣但想睇埋amd 先,暑假叫佢攞返來
都係嘅不過今代4060/70真係好曳Cut料Cut到冇眼睇……如果有同一樣嘅Spec但4060版本然後賣大概$14.5K我就覺得可以接受到!! 4050應該就不了,話曬4060都叫有8GB VRAM。

P.S等緊慢條斯理仲未撚出現嘅2023 G14好緊火啊
https://www.price.com.hk/product.php?p=575637

又想問點解呢部4060又$13000 ?
6800U係上一代 zen3+ cpu,6800U粒apu叫680M

7X4XU係新一代zen4 cpu,新apu係760M或780M(睇你粒cpu係ryzen5定ryzen7)
但7X4X HX系係用弱D既610M apu
Exactly呢部(計埋運費)上面賣緊$12K有找,兩年國際保 (我記得Scar系列好似有成三年國際保添,好撚誇張)。喺香港買國行機你預平均每部Lam你大概千零至兩千蚊至於上面我Po出嚟嗰部2023 M16就唔知點解兩邊都一樣價了,但遲啲應該都會拉開差距。
明白, 即係6800U 下一代既zen4 既 APU 未出.
暫時仲係得 7x4x 既CPU .
其實每年都一樣ROG Strix G系列係一定會平撚傻鳩咗,至於Strix Scar系列就未到跳樓價嘅,但都已經好好了。
我都係想睇埋amd 機先決定,聽聞a顯今年好猛,唔知laptop有冇機會跑贏老黃啲神奇刀法
呢代4060/4070效能無乜性價比,好似迫人俾多一萬幾千直上4080/4090先抵屌
我就基本上八成Firm買AMD U嘅機啦,因為我要輕薄續航好而且打到下機。我依家等睇嘅係今年2023 M16最Detail嘅評測,其實我對續航要求唔算好高,但如果都係唔合格/完全冇改善甚至差咗嘅話就鐵定2023 G14了。
不過如果夠平嘅話我覺得4060都仲叫勉強玩得下嘅,只係貪佢比4050多2GB VRAM,而4070就真係好水魚Feel。
Thanks 咁我落腦場問下呢部先
睇下有幾多年國際保
因為要出日本用
腦場買呢部行貨嘅話一定係兩年國際保。但我可以話你聽嘅係呢部行貨嘅4050版都賣緊$13K你諗下4060會幾錢
咁買水貨price .com 都有?
有啊!! 不過會貴你直接喺上面買成千幾蚊姐
有啲怕 未試上面買咁貴野
想係美國dell買notebook
有冇教學
已經買過三次,完全冇任何問題,係買翻嚟要重裝Windows姐
1. 2021 G14
2. 2022 M16
3. 2022 G15 (幫朋友買)
冇當地嘅朋友幫手基本上唔駛諗代購基本上九成九封殺......我都想知點樣喺Best Buy / US Dell買嘢嚟香港
你信呢d鋪
Jd都未出價
跳乜撚
JD最平嗰啲首發價唔係個個都搶到同埋買都唔會喺香港買國行....佢地一定吞翻你至少千幾蚊先。以過往經驗我諗上面過多排三月大貨即刻跌價添,分分鐘最平我諗應該$16K有找。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞