Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (109),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
我京東買過過百部華碩未試過有二手
聯想試過1次開過盒
唔會有
jd香港係有事先比退
巴打想問下點樣分滿血同扣血
成日聽到,但唔係幾了解
想搵輕薄機款
輕度gaming
4050係咪暫時好少款?
3060 係咪主要推asus g14?
好似見出左40系都冇乜點平到
但又無理由買30系

Asus F17 4050 官網有得買
1516中
真 差唔多價點都死上去40系
有個dlss3 打下飛機都好
但4050都好似唔平咁
官網14000
部dell g16突然彈個畫面係咩意思 有冇師兄識用緊原火牛同電飯煲線
4050既話msi 有隻stealth 15
腦場已經有現貨賣
最後萬二蚊淘左部m16岩岩平安到手
重裝windows同driver搞左好耐
好彩正正常常 無穿無爛
岩岩淘多條Samsung 16gb ram
連ram都平香港好多
請問想買部家用文書機 Budget$10000內
主要睇片,視像通話, 間中打下LOL
偏好ASUS

有幾部睇過:
1. ASUS Vivobook S15 (S533EQ-APC1625T) ~$8,270-8,970
2. ASUS VivoBook 15X OLED 15.6吋 (2022) (i5-12500H, 8+512GB SSD) X1503ZA-BOQ25021W 高登現金價$8000 升級至16+1TB SSD
3. ASUS ZenBook 14 (UX425EA-AIF16243WS) ~$6,980-8,980
4. ASUS TUF Gaming F15 ~$8,600-8,998
兩年幾前已經話咗可以咁玩理得你美/英/日水定國行定港行買,我嗰陣核心提倡邊度平價抵買咪邊度買!! (我所講"抵買"除咗金額方面之外,當然係各方面綜合分數 e.g 售後保養 / 賣方評價 / 選擇多樣化等等) 但嗰陣總有班人為反而反 / 規矩至上,誓要同錢作對依家終於要叫正常啲,開放討論下咪幾好
話時話你$12K買咗邊部ROG M16? 我自己都買咗三次頭一次要適應重裝搞Driver等等嘅嘢係難啲習慣,之後順手咗其實又唔算話好煩一個鐘咩都搞掂!! 嚟緊如無意外應該會第四次,不過今次啲Spec嘅分佈區別有啲大 (即係以往會度度都有得買嗰個Spec,差距不大,只有價錢同保養上嘅考慮,但依家係某啲地區先有嗰個Spec) 嚟緊會特別留意下美/英水同埋國行2023 G14 / M16嘅價錢同埋Spec先。
喂唔好討論大陸機啦 有人唔鐘意
13900H 4060 2.5K MON果部
係裝windows果時無ssd顯示出黎比我裝
搞左一論先fix到
到裝完windows wifi touch pad 插mouse 果D 全部都無反應
嚇到我
最後又搞左一輪原來要上asus官網裝返driver
呢加開心使用中
等埋條16gb ram黎要折開部機加ram 又係一個挑戰
我見張保養卡寫明2年國際保
但我無單 ASUS會唔會唔保我
已經保過一次你齋帶部機(同埋火牛)過去荔枝角就得
照有2年保,無單就跟華碩system 記錄
可以上大陸官網check
因為開咗IRST,只要熄咗佢就得
同埋拆機記得小心啲
BTW佢係咪DDR4 RAM版本?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞