Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (109),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
~$8000 budget
玩到艾爾之光,想輕少少
係唔係得新果部MSI GF66 4050最抵

拋成條街
呢部睇過,硬件唔錯,但無嘜位插嘢,個extension鳩溜溜,價錢抵嘅話叫唔錯
俾多好多4070個價本身應該係1.3萬到1.8萬價位,上一級去到2萬幾
輕係輕,但係計價錢同規格黎講
一樣既價錢可以買到Gf66 3060
4050睇跑分廢過3060
艾爾之光舊game應該唔support光追同dlss 3買4050冇意思
3060機身重量2.2kg
提提你部機個line入左伏list,買唔買見仁見志
就係GF66 3060 重成0.4kg
同埋睇上面d圖,4050唔係勁貼近3060咩?
灰色mon果d就吃得鹹魚抵得渴
但除左呢兩部,好似得返堆3050ti
ASUS vivobook X1402 i5
腦場賣緊5千尾6千頭
4050係用i5 16gb ram ddr4 512gb
3060起碼有i7 16gb ram ddr5 1tb
冇理由用同一個價買
cpu效能低一級
ram低一代
ssd又少一半
成部機係得重量贏4050
就係GF66 3060 重成0.4kg
同埋睇上面d圖,4050唔係勁貼近3060咩?
灰色mon果d就吃得鹹魚抵得渴
但除左呢兩部,好似得返堆3050ti
4050係用i5 16gb ram ddr4 512gb
3060起碼有i7 16gb ram ddr5 1tb
冇理由用同一個價買
cpu效能低一級
ram低一代
ssd又少一半
成部機係得重量贏3060
歡迎各位CD-ROM 或者 連登巴打絲打
TG詢問手提電腦大小問題
解答簡單疑問及比較型號差異
並且有2023 MSI及ROG GAMING LAPTOP查詢
幫到手既會盡幫

https://t.me/laptophelper
4050溝ddr4 ?!
係,仲要8gb x 2
換32gb要全換
呢隻款擺明係舊模換新gpu
sata都仲有位插
唔識就有新買新
4050同3060同性能 但TGP低好多
散熱要求低 用得都開心d
其實都係幫fd問,都有衡量過艾爾之光唔使太高要求
輕左對佢都幾吸引
同埋平左500蚊,但係ssd少左500gb
4050/60/70都好超得同埋100w已經行滿性能再多都冇用
唔加電都可以超10%
ssd依家勁平
500買到好1TB嘅SSD
真,仲有dlss3
其實想知部機係咪得一個m2位
如果有多,買多條插就抵玩
如果得一條就要一換一,或者用sata
一條頂級gen4 1TB都700起跳
samsung 980夠曬
ssd都有散熱問題
即係壞咗拎去強国整都得?
理論上係得
但giga冇人試過
gt77hx 真係太貴... 買唔落手.
但好似你之前咁講 都未計DLSS3 想知開完個表現差幾遠
https://youtu.be/OXKbnKog1NU
可以參考下開DLSS 3前後表現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞