Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (109),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
受教我都係返去睇吓有冇2萬左右嘅4080
5年換一次機
買好少少啫
想問買二手notebook 文書用既話 x1 carbon 定 T14好
唔好諗5-8年喇
倒不如預10000左右budget 用3年
而家啲notebook咁平仲要買二手

正式宣佈
Laptop 4060/70係垃圾
要買就買4050/4080/4090
屌啦媽……Cut撚到咁佢係咪癲㗎?
4060垃圾極都仲叫有個8G VRAM同埋贏到上代3060少少但4070真係痴撚線
60垃圾極都仲有8gb ram同10幾%增長
70真係…
之前平入G16 3070ti嗰D巴打笑到最後
淘寶同京東都有喎不過建議京東買好啲,搶到首發價當然最好,淘寶就要買開/識得買先好揀。
RTX 4070 vs 3070 Ti - Is This a Joke?
https://www.youtube.com/watch?v=ITmbT6reDsw

想請教吓有冇2 in 1/輕身機推介

平時都係開幾個browser、Spotify、IDE寫code debug 呢部唔會用嚟打機 最多玩下web game
Memory 至少有16GB 之後唔會再加spec
核電/type-c/火牛輕
廠家保養方便
鉸位襟用 上一部就係壞鉸位
Win OS
<1.3kg 最好1kg
最好金屬、有藍色

Budget:10~13k

就咁Google好似都係xps/Inspiron/Vivobook/zenbook之爭?
想問吓大家會覺得邊個系列好啲
Thx

真正垃圾中嘅垃圾齋堆爆Cache同埋頻率。。。黃仁勳我屌你老母啦
1. 架構進步還進步,但5888/184/46縮成4608/144/36係做乜撚嘢??????

2. 70級別顯示卡256 Bit變撚咗做128 Bit 50級別顯示卡Bandwidth冇撚咗43%

3. 萬年8GB VRAM............屌你老母明知已經咁撚柒就俾多2GB至少係6GB、8GB、10GB、12GB、16GB咁上都好啊你依家咁係做乜撚嘢姐?
老黃刀法唔使你教
屋企有部太重,想帶出街用
有冇2-in-1機推介?最好2022/23年款(唔抗拒支機),中低價(唔超過8000),普通每日文書上網聽歌用,唔打機睇戲,絕大部分時間屋企用。打算用payme消費券買(二月底前要買),諗住一部嘢replace部舊laptop同iPad

多謝各位大大
4060都仲有小許提升4070真心垃圾
用 Windows 文書 laptop 剪片會唔會好吃力
用開 Da Vinci Resolve
Thanks
更換左冇左
更新左305bios冇左
AMD “Dragon Range” Ryzen 7745/7645HX officially compared to Intel 12th Gen Core series

https://videocardz.com/newz/amd-dragon-range-ryzen-7745-7645hx-officially-compared-to-intel-12th-gen-core-series
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞