Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (109),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
linux又唔大食 其實冇乜所謂 但VM要用好多SSD同RAM
睇啱邊部咪買邊部
行vm 嘅話用 AMD 6800h 好d ,
intel 12代u有分大細核 , 啲vm 可能會唔識調配資源
請問16/512夠唔夠?
請問巴打有無amd review睇下?
見網上好多人都話多核會贏, intel 12 core vs amd 8 core, 好似差好遠
搵啲可以自己 加SSD +換RAM嘅
依家3200 64gb都好平
SSD又平
好過CPU升級
13th i5 / 6800u 呢啲都夠曬
我只係指run linux多core會贏
鬼佬直接問RX7900M幾時有
Vm唔認小核

或者等amd 7045hx 系列
拿黎學野 跑分沒用的
想買大Mon 470/480/490 notebook
有無好介紹?
見呢度啲人淨係叫你帶charger就答下你

行battery熄turbo boost
開silent mode + eco mode + 60hz mon + 20% brightness
進階少少可以做下基本windows debloat
去services.msc熄wins/asus無用既後台
做哂呢堆野之後我部M16 3070ti 文書 light use 頂到 7+hrs
your mileage may vary
scar 16係咪會出AMD U,不過要再等等?
Scar 17有
今代有17咩,唔係16同18?
又搞差別對待
佢死唔肯上新模
17太大部。。。唉 AMD U仲有咩機嚟緊會出,最好16 同埋輕身啲想
有tuf 但未出
上G14咪ok
G14又覺得太低W,其實自己覺得最啱啱好就M16,不過想要AMD U電量會好小小
掃晒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞