Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (109),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
34000左右有上下幾百塊浮動
好羨慕
[敗家之眼]ROG Strix Scar 18 (2023) G834 13980hx+4090開箱評測試玩!
https://lih.kg/3310790
出左post
有野想試搵我睇下幫唔幫到你
yes
35000 公價
雙通ram情況下gpu效能會有20%增加
Strix g18 4080 us 2499如果買到
再唔係外星人 m16/18貴300us左右
Laptop 4070好似勁laptop 3070ti少少咁大把
煲留意下其實fps提升左係因為cpu勁左用左h55既13900hx,上代係用h45 12700h
唔係因為gpu勁左,只係因為cpu勁左咁解
詳情可以留意下intel 11代 vs 12代係同gpu下性能都有提升
有無ching知道買呢個ram套裝 佢會唔會幫我裝埋
定係分開寄要自己裝
13代13900hx系列勁好撚多喎
不過都係等22號正式發佈好過
自己裝
你唔等新機出埋價先?
你確定要買呢部?
12代同你呢部比差幾舊水渣喎
想買gaming機,預計都係間唔中玩aaa大作,warlander呢啲
價錢預計~$15000左右
爬咗幾日po,好似ROG系列嘅機幾適合,不過顯卡型號真係花多眼亂有啲30系列又勁過40系列
如果諗住長用~5-8年
Budget 上係咪應該添啲
另外好似有Ching話要係咪等到三月先買
利申唔急,求推介
有無後悔買g16
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞