Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (109),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
各位覺得哩部如何?可以加ram嗎?
睇完4070,覺得3070ti抵買咗。

[url]GIGABYTE AERO 16 XE5: 16" 4K/UHD+ Samsung AMOLED, Intel Core i7-12700H, NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Laptop GPU 8GB GDDR6, 16GB DDR5 RAM, 1TB SSD, Win11 Home (AERO 16 XE5-73US934HH) https://a.co/d/fxULMgh[/url]
抵既
不過你冇保
你d卷買其他野喇
係香港買除左部分型號其他都係倒錢落海
可否推介部份型號咁?

簡單黎講唔加價4050/60 可以一戰,最好就上就80,90就係比多少少
4070不了
Scar 18 4090
同外國價差唔多
唔打機
低功耗下 Zen4唔差
想問下tuf f17 2023幾時有得買 唔該
睇漏左
張卡得105w,你預得3060 140w性能
3月中最快,有早有遲
大約咩價位

諗緊買唔買部tuf g17 2022用住先好
未出價
迫原本諗70既人比多D上80
Msi Stealth=gs系列散熱都係屎
Msi只可以買ge/gt
全球保唔包香港
唔係全球保?
我都係諗緊哩部定貴少少mini led嗰部
全球保只限有維修部地區
最近台灣/強國
請教想買部notebook , budget 5k-7k , 順唔好太重
平時返工用做下文書野,同睇下片
想用microsoft system , 用唔慣apple, 有咩推介🙏🙏

同埋係咪ssp 腦場買最好,想買廠機有保養🙏🙏
其實我本身bf都扑左槌買,但係比人cut單
呢家出新2023有啲猶豫姐新4050同13900H好似都幾大升幅下,但係貴6k要等佢折多啲可能又要等多6-9個月
本身用緊surface pro 6,部機一熱個mon就會震,開多幾個tab就慢撚到仆街,唔知仲捱到幾耐
Dell 唔煩,香港有就可以轉保同埋官網難買,lenovo係地區保
宜家用緊果部notebook係acer 大約五六年前買既電莖notebook 最近想買返新機 因為屋企空間實在有限所以desktop機真係唔考慮

筆直最多25k鬆啲 主要用來打下機 想知asus rog系列 算唔算襟用?見rog系列啲spec對我來講都ok夠用 但係對asus既印像都唔係太好 感覺佢啲野好易壞 我呢個筆直既range 除左第一頁推介list果啲機仲有無其他機可以參考下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞