Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (109),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
轉送去美國先禁到買 香港唔得
集運
新手想買部文書+打機(lol)
咩牌子襟用 保養好 同邊度買好 唔該咁多位
好啦 我都重新考慮下部zenbook ux3402 先
本身諗住有新買新 無死
部G16用2個半鐘 只係上下網 打下code
無咩heavyload
2個半鐘已經80%跌到30%
90wh大電池都咁樣
係咪根本唔預人帶出街用
Gaming機係咁,帶出街唔插牛用既唔該揀AMD文書機
買個100w尿袋type-c差電
無諗過CPU長期得10%樓下得可以咁快無電
睇人評測都可以有差唔多8個鐘
好提議
我唔知原來notebook都有尿袋
G16係DELL定ASUS個部
ASUS
CLS
岩岩特登開個youtube淨係播片掛一粒鐘
無左20%
AMD strikes back: Ryzen 9 7945HX beats Intel Core i9-13980HX despite much lower power consumption

https://www.notebookcheck.net/AMD-strikes-back-Ryzen-9-7945HX-beats-Intel-Core-i9-13980HX-despite-much-lower-power-consumption.698349.0.html
點解叫G16
明明係用intel
你係咪開咗獨立顯示卡?同埋Intel U你係預低續航㗎啦
我覺得食得鹹魚抵得渴
買得intel 就直接帶pd charge
尿袋都好快用完
未用過集運Laptop
有冇推介?

呢部大家點睇 平時打下lol mon hunt咁
就算買3系舊卡,至少揀3060

3050/3050ti
呢部倉底貨黎,唔好買
budget夠8千寧願你買gf66 i7 16gb ram 1tb ssd 3060
雖然一樣都係屎,但起碼12代冇11代嗰舊咁臭
https://hkstore.msi.com/products/cyborg-15-a12vf

想買部番工打下機
(valo apex ff14 fifa等等,基本上唔追3A大作

想問下依部入唔入得過
定係相近價位都係#1個幾部再抵屌啲
想買部文書機做野用
長時間文件+上網睇下片咁
唔使反mon
價位6-7千樓下
16gb ram i5 core 512gb ssd
MSI modern系列係咪最佳選擇?
仲有咩牌子/其他機推介?

唔該巴打們
請問想買部nb比個親戚學生, 要求有d特別
主要run virtual machine行Linux, 請問 intel 12代定amd 6800 快d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞