Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (109),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
咁唔驚啦
唔該巴打
DDR4 3200Mhz
其他國家都DDR5
不過平就好 我都唔care
呢個就係Spec嗰個區別硬係要搞啲小動作。。。。不過算啦DDR5 4800MHz CL40垃圾到爆就冇乜所謂唔同新嗰啲LPDDR5 (e.g Flow X/Z13)有6400MHz
同埋嗰部叫2023 G16唔係M16。今年G16同M16好易撈亂,G16有灰色同白色,M16得黑色 (有分有燈同冇燈)
係啊如果冇保嘅話我打死都唔會去嗰度買啦一定係搵翻Sold by Amazon有國際一年保。
我真係暈係到
我睇大陸D介紹真係一舊雲
我淨係知會發光果隻叫星空版
得4070用新模具
但4060 同4070都好似未出星空版
夠竟我果部係咩黎
大陸買機真係要小心啲佢嘅名極撚弱智
你嗰隻係2023 ROG G16,上代係2022 ROG G15。

因為大陸得幻16一個名,仲要今代大家都係Intel CPU (上代係AMD CPU) 同埋16:10 Mon (上代係16:9 Mon),所以超級容易搞亂....但一睇顏色就會分到,G16得灰色同白色 (今代一定唔會有燈),M16得黑色 (有分有燈版同冇燈版)。
2023 G14樣嘢要特別注意,應該唔係好多人知 / 分得清楚因為重量同體積所限嘅緣故,佢應該得三個版本,"有Mini-LED Mon但冇燈 (1.72kg)"、"冇Mini-LED Mon但有燈 (1.72kg)" 同埋 "兩樣都冇 (1.65kg)",絕對唔會存在 "兩樣都有"而2023 M16就可以 "Mini-LED Mon同埋燈" 同時存在 (2.3kg),總共四個版本。
岩岩down左myasus黎睇
真係G16黎
上代就話CPU同埋螢幕比例唔同,買錯就大鑊因為使用體驗落差都會頗大同埋今代M16同G16嘅GPU Watt數都唔一樣 (視乎GPU等級,差20-30W),但勝在今代4050/60/70超級慳電,只要過100W基本上都夠餵得飽!! 而好彩你又係買咗4060版本,所以我覺得就冇所謂啦學你話齋夠平就得。
同埋你唔係買咗FHD+ 165Hz嘅2023 G16都還好依家大家一樣QHD+ 240Hz (Mini-LED就唔關你事,4080/90高階GPU型號先有)16吋FHD+你會哭撚咗
如果我喺MacBook裝 windows, 咁輸出返嘅word/excel個格式仲會唔會移位?
用緊上代M16 3070ti
個模具其實頂到50w+120w
不過部機熱到辣手
我都有用過呢部Exactly一樣Spec添!! 冇計啦熱就一定熱啲同埋嘈㗎啦,不過我用嗰陣又未去到熱到焫手嘅。
呢部機都幾多問題
一年都無已經入過次廠+人手repaste
因咩事入廠?過熱 / 漏液金?
燒底板no power入廠
整完送返黎液金少少移位
原廠上太多液金 基本上斜放一段時間一定會移位+pump out
不過無液金真係唔建議自己搞
液金經驗*
爬左兩星期文 頭都大埋 請教下巴打應該點揀好
budget :</~10k
會打機 唔求高質 中等就好滿足 少玩大作
睇下戲/文書野only
重量唔太care

如果咁既價位仲有得選擇 會想大Mon啲

之前睇過係咪推薦cpu 揀番intel?
有冇一兩款可以推介比較下
4060?
魔霸新銳2023抵唔抵買? 4060 16寸
見ASUS官有得預訂13代機
睇緊部Vivobook14 OLED
但得i5 chip
有無人知i7係個網有bug定未出
嚟緊4月就離開香港唔知等唔等得切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞