Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (109),新手請睇#1-2

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
唔熟京東大陸牌子
個價好正 要4070都係加多1000多dd
自己上官網睇喇咪水鳩人
佢官方有做限制
我睇緊部zenbook 14 x1405呀
佢寫最高i9入到去得i5
嗰部係叫vivobook
ASUS HK不嬲唔會一次過出哂所有spec
因為有時有d spec香港係唔會出,但又照搬外國個spec擺係官網描述度

同埋你要做D咩野?
做文書野用返12代u其實冇問題
老實講呢個價腦場分分鐘已經買到zenbook 14 UX3402
比佢輕0.2kg,個mon又2.8k oled唔使睇到粒粒
又有thunderbolt 4
除左粒U用P系列之外我覺得唔係咁大分別

x1405官網嗰部得8gb ram
想多開apps既話,買左返黎都要加到16gb ram
UX3402起碼都已經有16gb ram
內地叫冰刃7, 但分分鐘賣5w 人民幣以上
唔該哂清覆我先

我頭先係講緊Vivobook呀Sor
做緊嘢打錯

我係想搵輕薄文書機
間中會剪casual 片同load下powerBI Sql攞下data咁

你講個部zenbook 14 12代chip
我都有睇
但上一代同樣價錢 唔求OLED mon 我見上到去H系

我又見我自己公司機都用緊12代H系

因為嚟緊離開香港會remote少量support公司嘢

我都好頭痛 又唔知i5定i7好
Newegg禁入去冇哂
香港官網版腦場識人R到折既話
賣緊$42998-43998
最忌就係我朝中無人……
據我所知
x1405呢個系列香港應該剩係會出i5版
因為舊款12代x1403 ips mon香港都係得i5
請用追故模式爬一爬我前面D文,有link
再透露太多會俾人屌
z13 2023 4060 港行要兩皮幾
z13 2023 4050 英馬 萬六蚊
z13 2022 3050Ti 英馬 9千6.....
點揀....
why not 用兩皮幾買港行2022 3050ti 連xg mobile 3080套裝版
同埋點解咁多薄機都要塞I9落去咁....明明咁細部機散熱一定做得冇咁好
我想問Dell G Series 2023
係唔係未知幾時岀
我淨係見到話今年Q1
英馬第2年係咪國際保?
好掙扎應唔應該貴幾千銀買個oled mon
比較緊邊隻?
英馬得1年國際保
唔洗獨顯
我真係純文書

地區揀番美國就睇到,preorder
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞