[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
去日本嗰陣覺得有隻叫黑黑龍既幾好飲
鍾意飲辣d嘅清酒
唔知點解次次又清酒都係飲到啲好甜的想嘔
酒度+20
我一直都無試過,有無得形容下
其實saketime 個參考價值好大,雖然係日本人評分,但起碼個排名榜頭50名係正路。同埋可以知道日本有乜新酒出咗,如果代理冇入,就要等水貨佬。

但香港要買到唔易,但每次去日本出trip或遊遊就瘋狂飲。

東京每次都會去東京車站內嘅はせがわ,另外日本同事介紹咗一間係四ケ谷 叫鈴傳,走落地庫個雪櫃真係大開眼界,去開嘅師兄可以留意。
不過50名內既,今日香港唔見,第二個月香港都一定有。
有玩 但只飲芋燒酌唔知啱唔啱
研究緊威po 個template真係好詳細做得好好
不如我開google doc大家有咩想打上去可以隨時update個template
去到日本喪飲地酒先係正路吧
Lm
咁多post 有用嘅save 低整理加埋就係咁
跟Ivan?
有無人飲過田中六五?香港好似好少人討論
幾年前飲過同廠既白糸幾鍾意 想試下田中六五
Template Google Doc: https://docs.google.com/document/d/142nl_O6RCivywZLkkk60grdMOxLGrM-EVCRF_uPMsec/edit?usp=sharing

Set咗Anyone with the link can comment 大家有野覺得想加/改就可以comment落去 每次po尾我就會整合曬做新po頭po 多謝大家
想考wset 同國際酒匠
好多酒鋪都有開左幾支係到比人試 唔洗錢試但前題真係想買
只要表明來意好多都好open 最緊要唔好搞搞震無幫襯
Wset 係ssi 嘅深入版,會解釋每一個動作背後嘅原因同埋點樣影響枝酒嘅香氣味道

酒匠就純粹tasting技巧

最難考一定係JSA,連日本歷史都要讀
試過白糸55
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞