[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
我有兩支生酒係冰箱熟成緊

但要認真搞既話、要部可以到-5度既專用冰箱

快手到

四個字 「淡麗辛口」
日本邊度買到
其實要放幾多年?
睇咩酒同個人喜好
買完就放咗係雪櫃底無咗件事算唔算
雪櫃有幾支買完諗住等長假/有朋友嚟再飲 結果一放就幾年次次都開新酒飲先遺忘咗佢既酒
新潟站個清酒機真係正
咁應該當擺到過期定熟成
好多youtuber都有講
已飲萬虹
評價:
順口微甘,果香味超重,甚至掩蓋米香味,層次不大分明,因為一嚟個果香味已經好爆,但餘韻很短。幾好飲,但未到好出色。
新手想問 清酒要幾多度飲最好 駛唔駛雪 見有人暖咗先飲有人就雪到四五度飲

岩岩長野買咗支 但唔知應唔應該室溫飲
只能說
清酒嘅保存方法,係應該放雪櫃
聽你講都覺得正 依啲唔係咁多人買到既酒大家多啲分享評語飲唔到都可以J下
但果香大到cum咗米香我覺得會有少少本末倒置 由果香味米酒變成米香味果酒不過依個都係十四代特色嚟 用酵母可以做到咁多味道變化真係好誇張 抵佢賣依個價錢
保存一定係放雪櫃
至於凍飲定熱飲就睇咩酒同你個人口味
如果帶花香既酒就一定要凍飲 一熱啲香味就會揮發
如果米味濃辛口既就適合熱飲 加熱後米味會更加突出同埋會變甜更加好入口
另外部分帶小小酸既果香/乳酸味既酒因為加熱後會變甜所以都可以加熱飲

巴打買果支係咩嚟?有無名同大概咩味 可以幫你睇睇
以呢隻萬虹黎講,如果要我用一皮嘢去買一隻大眾化口味嘅酒,我覺得唔值,因為事實佢俾唔到我太大驚喜。
雖然我對清酒無咩研究,但我自己覺得最好嘅清酒唔應該一入口就出太甜味道,太甜影應酒感,果香太重影響米酒層次。果香及甜度應該係次要50而且後發,米嘅醇香先係主,而且重得黎結尾都都要長
想要奇怪既、新政會多d
十四代係平衡完成度高
咁Ching 應該適合舊派既清酒多d

可以搵下富山既勝駒、應該會岩你口味
岩岩去完東京,試左2,3款新政真係唔太岩自己
亞麻貓有d似梅酒,係試唔到陽乃鳥

反而試到隻十四代生酒,一倒出黎已經香到
新政係新派清酒、好睇人
陽乃烏因爲係saketime 上面升左上第一名、依家難搵左唔少

十四代既邊支生酒啊?

sor 飲到wing 哂影到好柒
應該係

十四代 純米大吟醸 別撰諸白
十四代 中取り純米 無濾過
倒緊果支係播州愛山

我木舌sake 新手覺得無濾過果支係值咁貴
其他果2支唔係話唔好飲,只係有d 唔值
前一日試左支花邑同佢地差唔多但平一半
各幾錢一合?

花邑既愛山其實好打得的
可唔可以講吓咩味?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞