[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
個po仲未出完

岩岩入坑 以前飲開啤酒
近排個fd帶左支純米大吟釀 試完就入左坑
新人乜都唔識問下野
其實咁多款酒
你地事前點知道邊款酒啱自己口味
逐枝去試
單睇label其實訊息唔多
以純米吟釀咁講
本來就枝枝都係純米酒,精米步合都係差唔多百分比
其餘內容就係邊度米,咩酒藏
咁我買之前應該如何比較

飲過幾款超級市場貨
其實飲落我又覺得差唔多
咩小西最高金賞同阿信9折完七八十蚊果D我又覺得冇咩分別
係本身擺放影響左枝酒?
係我百零蚊就想飲到有風味同風格太大想頭?
定還是我自己on99唔識飲酒就咪搞咁複雜唔好學人飲?
利申我都係新手
個人覺得可以去d sake專門店買,2百幾蚊支已經係第2個世界
口味方面最大影響其實係酵母同釀造手法,我一開始都係搵酒藏黎試。可以請教下其他人或者店員搵返自己鐘意既style,最簡單就係甘口/辛口,薰爽醇熟,生酒/火入等等。又或者去d 可以試飲既地方再買,呢排行過cwb sogo攪緊日本酒祭,有好多唔同地區既清酒賣,好多仲有得試,可以去睇下。
Sogo呢排有sake fair

可以落去試下邊款啱心水

不過我自己意見,food pairing對sake黎講都好重要,食海鮮,紅白刺身,串燒,內臟都需要配唔同既款。帶出黎既味真係完全唔同

如果就咁飲唔配番啲野食,飲多幾杯都會比較寡同冇變化

同大多清酒廠都會比較有自己風格,一樣既精米同一款米都可以好大分別

可能最初分下咩係爽薰醇。睇下自己鐘意乜

熟酒就真係小路啲大多數人都唔會鐘意

眼見大部份人入坑都係 薰>爽>醇
飲清酒用咩杯
三粒米 100ml果隻
我都係
愛山本身米種好
咩牌子嘅愛山都好難難飲
我自己係用之前新潟旅遊局送果隻
用iso 杯
又平又好用
清酒飲幾多算適量
以前一晚飲2罐大啤
2罐大啤,1L
5%酒精=50ml
清酒20%,即係250ml
一日飲一合
有冇ching 飲過
見日本周圍都見到佢

未飲過 但個人經驗拎得多外國獎既清酒多數味道都近西酒 (i.e. 甜身有果香)
收到
都唔平
黎個似法 都幾貴下
冇得咁計嘅,個口味唔同
正如冇理由諗飲100幾mL九江雙蒸仲平咁
去日本先飲就平
去日本又鍾意飲啤酒
有無Ching介紹同泥隻差唔多既酒
飲完有咩感覺
香氣?
口感?
餘韻?
應該係餘韻 飲完個下仲有陣米?味係到
口感無乜特別
之後買左支浮世繪又好明顯飲得出隻味唔多同咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞