[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
唔知係唔係關天氣熱事 存放條件麻煩咗好多
代理都係放恆溫倉架啦
似開關d人自己去日本買返黎飲
堆貨就到期要清d先
再唔清就又放哂去清酒放題
係咩令你有過期就會放去清酒放題既錯覺
老母前排先好平買咗支清酒比我話嘩好抵呀原價幾舊依家一百鬆啲 知你鐘意即刻買返嚟比你飲

老母我係好開心你買酒比我 但我唔好意思開口講支野係過期先會平賣唯有夾硬隊咗佢同拎嚟煮飯
好似都係呢個PO到睇到
邊有咁大隻夾乸隨街跳
上次見D 720ml 心諗
純米大吟醸 160蚊有交易
睇下個日期,哇22年10月
我五月尾都high 咗嘢,重要唔係買特價酒,見係22年12月,咪問個店員,肥仔話佢哋由運輸,貨倉長雪,絕對冇問題,見又係火入酒咁咪照買。點知當日飲,連埋我三個飲開清酒嘅friend, 第一啖就知出事,唔香,冇味,酒精味好重,明顯係長時間冇雪,淨係賣時先係放雪櫃,當係買個教訓。

呢個必定,我五月中日本成田返,係機場免稅店有大量獺祭,久保田,八海山等常見清酒。見到個師奶一買就五個木盒裝 二割三分 720ml 。
正常 咁抵
冇老香同日光臭算係咁
估唔明連登竟然有清酒post
*估唔到
呢間都咁
下次donki買算
係呀,係好抵。木盒 二割三分 5700円,只係$330,如果唔要盒,5000円咋,$290左右。香港呢個價係三割九分。

我都發覺近排清酒係平咗,尤其有啲網店,個價明顯平咗,唔係係清死貨,定係點啦。
老實講,我自己都好失望同自責,唔係因為哂咗錢,而係唔信自己對眼,而去信間鋪。

我相信佢哋老闆都唔想咁,但係貨倉如果多起貨嚟,係咪全部入哂雪房?如果要揀,都係入生酒先啦。支酒重有大半支係到,唯有畀老婆煮蜆。
有冇酒造可以帶米過去自釀清酒?
https://kingswine.hk/collections/wine-tasting-dinner/products/sake_tasting
Join 咗呢個 Tasting
有新政有磯自慢算幾抵
有得去旅行之後 唔會再喺香港買
請問大家京都有冇推薦既清酒舖
酒のやまもと 京都店
京都府京都市左京区川端通り 三条上ル法林寺門前町36-3

如果順路非常推薦,有正價田酒,磯自慢,買多幾支試下問有冇而今,我曾成功買過一支 2200円 而今 純米吟釀 雄町 火入。據聞有十四代,重係正價。
過條河就係
聽日去行下先
呢間好嘢嚟,最緊要係唔駛食炒價,WALK IN都入手到磯自慢 同田酒。
聽日去完UPDATE 下我哋買咗乜好嘢。
唔會再喺XXX智商稅系列
順手執枝日威返黎
唔飲賣返出去都夠喺日本買多枝14代
日本都唔係咁易買到好日威
去酒廠參觀順手買埋啦
酒廠限定果D多數都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞