[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
係呀,主要2個方向
花果香,同米香
有無日本網推介?清酒入口免費直接係日本網買仲簡單啦
咁我鍾意米香多D
有無網店介紹
去專門店通常都比人硬sell貴野
https://www.isego.shop

我想試呢間,見佢有黑龍 純米大吟釀 @11000 円,香港街賣真係一個開唔止,要$1400。

網店話要日本國内運費1034円,代購費1203円,再寄返香港運費約3千幾円,都應該平過香港三成。
但係去專門店可以望下支酒,太舊可以放低唔要。網店除咗支兩棲類動物會註明外,冇乜邊間會倒自己米喎,一陣寄支22年3月(真人真事,過年後老死上網買支Akabu,真係嚟支22年3月)畀你咪冇仇報?
岩岩o係成田買左枝不動純米大吟釀 (因為之前o係香港食飯飲過佢枝等別純米, 好夾o個餐飯, 所以想再試)
返黎一睇, 原來23年4月, 當堂嚇一嚇
米香就容易, 好多都係
23年4月 依個有啲癲
我都淨係試過係酒造買到當月酒 酒造隔離間Aeon都無
你咁講, 我又嚇一嚇, 返去double check 一次先
btw, 我未試過去酒造呀
其實有咩玩, 有冇得試飲?
如果間鋪咁橋月中到月尾補貨你又一入貨就即買係有可能買到當月月頭生產既酒 唔算好難發生但就要天時地利人和 機場duty free多人買酒補貨補得密就會易啲遇到
酒造主要活動都係試飲同買稀有口味 大間酒造多數會有自己博物館同工場見學(部分預約制 部分時段制 事前一定要做功課) 如果識日文大多數staff都好樂意同你傾計教你好多野 特別係一臉嚴肅果啲阿伯先最多野講
上過堂考埋試, 不過唔識日文
最慘係通常都係2個人去, 另一個又唔多飲酒
酒鋪買過1次
出酒造一星期
又有個問題想問
酒杯細既話
倒一次酒支酒放番入雪櫃 咁又要不停來來回回
如果支酒係出面太耐 會唔會好易壞
買多個壺
冰酒壺
唔想煩咪拎隻水杯
再倒落酒杯
聽日又去搵下先
買套酒具啦
亂入留個名

間間都話自己係代理 唔通間間都係代理咩
係根本無
利申:工作上需要,半個月日本半個月香港
一個月起碼去行賣酒既地方,超過10日,都未撚見過
推po
問個冷門問題
近排d清酒開始減價
雖然仲係多過10算

呢枝幾好飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞