[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
理解上,應該係醇酒。
不過我個人覺得消除油脂感去食牛扒會簡單d
清番個口去食下道菜

不是單配牛扒,只係食一道菜扒餐,我覺得都係紅酒比較容易勾到個牛味
廣喜 五割五分 純米吟釀 牛ラベル 特別版
依支就專為食牛而釀造
飲落去似食燒肉配白飯嗰感覺
配食,醇酒真係世界級
lm
任何鹹嘢都ok
又唔會kum左醇酒個味
可以試下夾傳統大莊嘅生酛/山廢純米酒,例如菊姫山廢純米咁,夠酸配肉,個酒體都撐得住d油,香港都係二百蚊上下。
個人覺得用返紅酒唔好搞咁多野
唔同既,只係配日式燒肉會好正,配西式牛扒對比之下就差d。

仲要諗牛扒用咩汁,d廚用紅酒汁就無得你諗
燒肉我都覺得得燒酌好飲啲
清酒既味又唔係唔完全只關精米幾多同米種事既
米種我覺得係影響好細
比如山田綿其實由吟釀到重口味都可以做到
精米高係大機會偏重口
但都係理論上會咁
因為大既去到用咩酵母,咩酒母,咩koji菌 ,咩方法釀造
細既去到洗米洗幾耐,浸幾耐,koji菌量都會影響
依加有d 清酒係大精米度都可以做到吟釀味
當然有吟釀係做到好重口冇吟釀味,例如兵庫既吟釀
所以其實好難睇label 完全分到隻酒係會點既味
跟酒造/brand name 飲我覺得會比較實際少少
飲紅酒都好多年
都算幾清楚自己鐘意嘅類型

有時都想發掘下啲新嘅配搭
清酒黎講自己真係覺得同日本菜幾夾
但講到牛扒西餐都想試下睇下有無新衝擊
好多人以為好似紅酒咁愈擺得耐愈好飲
古酒

自家熟成
試過食浜燒配,勁正
其實有樣野我想知

上堂就話清酒任何時候都要雪,因為香港天氣熱

但我見,就算去到日本,佢哋都冇雪嫁,就算夏天,咪又係就咁放出架度

所以我想知,究竟有冇所謂

除左生酒,就肯肯定要雪ge
睇下咩款
大部分樽後面有推薦咩溫度會好飲啲
我通常都唔雪
因為我預自己720ml 2日內飲晒 300ml 就1日
試過凍左飲,反而失左原味無咁正
所以如果我飲唔晒放左chiller,會放室溫攤下先飲
哦,咁可以唔洗噤執著雪了,唔好曬太陽太熱就好了

另外我又好奇啲餐廳,有時可以買一杯飲ge ,咁淨低嗰啲佢就咁閂蓋雪返?
唔驚放多2日會變(如果真係再冇人叫)
又唔係話雪左一定唔好飲
不過肯定無未雪就開黎飲咁正
出去食飯飲酒好少會咁留意啲酒係咩味
都係一杯乾左佢就算
舊年11月係京都 伏見酒藏小路 飲17味清酒
基本上志在打卡
飲左頭7,8杯已經開始醉醉地
飲到後面分唔到後面清酒既味道
古酒真係不得了
未試過入酒造,係咪去到當普通商店咁入去買就得嫁喇?
我之前係另一條thread 都講過,我公司個head of regional tax 係日本酒鬼,但佢對香港嘅清酒商嘅經營好有意見。

佢話日本清酒要雪嘅生酒佔好少比例,一回火入其實最少都係酒廠熟成咗一季,兩回火入更加唔駛講。佢最火滾就係唔專業的酒販係唔係都連紙盒同木盒一齊雪,個紙盒潮哂,木盒就有機會發霉。日本人係細節到會做好多嘢,貴嘅酒先會用木盒同和紙,但貴嘅酒唔多人買,所以都會係火入多,而生酒好多時都係支裝加個貼紙。當然一定有例外、都係等專家講下,入盒嘅清酒係生酒多,還是火入多。

另外,佢話未見過日本有一間清酒鋪會全部入雪櫃,電費平呀?論天氣熱,群馬夏天40度,咁群馬縣嘅清酒鋪更應該將清酒全入雪櫃。

佢亦有講,佢諗到點解香港人咁鍾意雪酒,就係清酒運嚟香港就一定要冷藏,因為幾個星期係個海,貨櫃內真係有機會成四五十度,如果唔雪住運,火入酒都變。所以大家見係雪住嚟,咪以為要長雪囉。另外,酒販又多個好似好專業嘅理由賣貴啲。
反而我介意日期多啲,始終都係越新鮮越好。

但香港買,就一定要睇實物攞上手先知。上星期去朗豪坊地庫間,有支係21年10月嘅、即刻放低。

但係真係冇網店有勇氣會寫係邊年邊月出荷,除咗一間(廢事開名)有動物係個名嘅,不過佢又賣得堅貴。

入場費只係志在tasting
如果你有飲開佢地牌子建議直接去商店買限定好過

我舊年去奈良 春鹿釀造元
500yen試左5+1款酒,送埋隻清酒杯俾你(其實唔撚值錢)
本身plan係只有5款,2款甘口+1款辛口+1款55吟釀+1款純吟
我個日佢仲開埋支sparkling俾全場試
飲落似香檳幾正
支那米酒同泡菜燒酒又唔見會雪住賣
反而日本清酒放chiller真係唔知做乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞