[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
猶豫就會敗北,100蚊清貨酒想買嗰時已經賣晒
咩網
無野了
過期酒唔飲好過飲
唔知佢點儲藏
100蚊當水飲都抵啦
21年8月
係日本依啲過曬期既唔會拎嚟賣 係香港商人先可以咁樣賺人錢 千祈唔好制
平時出廠半年都話唔新鮮
依加過期年半都拎出黎賣

如果淨係貪佢平不如要支松記天 好多人貪平買去貨快包一定夠新鮮
利申屋企長期有一盒整清酒煮海鮮用 CP值之鬼
21年8月又真係離譜D,平都係咁講,究竟發生咗乜嘢事,支酒在今時今日都重未賣出,呢個先係值得探討嘅問題。

呢一兩年,清酒巿場生態完全唔同哂。以前,D鋪頭諗著賣一支普通嘢賺一支嘅日子已經過去。好多人都交咗唔少學費,醒咗好多,而且又多咗水貨佬。但係有D 老闆重係用緊早兩三年前套思維去賣酒,遲早畀巿場淘汰。

另外就係一堆雜牌,搏人唔識混水摸魚。成日話地酒,我個日本同事話,地酒如果好就會紅,射美,花陽浴都係蚊型酒造,但係好酒就會紅。

上星期六成班FREND 去打邊爐,諗著買支獺祭39 1.8L,去到佐敦一間街鋪,叫價8XX, 重要係22年6月,我哋三條友諗都唔諗,放低走人。
呢個價拎嚟煮餸都抵啦
松記天平佢30蚊又大支過佢先係真正既煮餸酒之選
鐘意用菊正宗
最近睇緊清酒dinner 有無推介
😂紙盒,有時我會用男山😂,打邊爐落1L做湯底
鳩鳩地玩下

想問下大家點睇支燦然35磨 個價錢好似幾吸引
依支未飲過 Google完好似都好少評價
推po睇下有無其他巴打出手
唔好意思新入黎追下post但見到好好笑
上面條友係咪未運過野連運費都唔識計
400蚊和牛有冇1kg
800蚊sake又幾重幾大
發現新大陸
嘩 巴打你 原來開左新po
回歸一下
放低枝抵飲野
新手想問花邑同大嶺邊個適合入門飲?
比較偏好果味濃 冇咁辛口嘅酒
個人推花邑 你可以當佢係平版十四代入門 但印象中好似唔易買
平少少有樂器正宗味道都似佢 但都係一樣好少貨
第一次飲花邑愛山真係好正
但真係好難搵
又沉左
遲啲會去京阪神旅行
有冇邊度試酒推介?
京都三重和歌山醉酒之旅
https://lih.kg/jCDhfS

京都可以參考依位巴打 都幾詳細
阪神唔熟要問下其他巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞