[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
去過啦 冇特別嘢買 試就有好多
炒果堆都變哂網上抽
巴打好明顯唔熟
日威買唔到架
真係少飲
見到前幾日你個屌donki變質po 真係好中肯
依家donki已經無咩點見到早期開張果年果啲稀有酒
有冇link
香港donki收皮都係自己攞嚟
https://lih.kg/3437655

早期酒唔多但都叫唔少出面街少見既野 後來酒區擴張仲FF咗下可以有多啲酒選擇 結果只係變咗大間啲既ThreeSixty
donki D 酒好雞, 我覺得
相比之下 aeon 好好多
變左入香港代理既酒
仲有堆濁酒
得罪講句 有代理我仲使咩要去donki 貪你又多人又逼?
唔講酒講其他 買日本調味料一田都多過佢 唯一優勢係情熱2L裝如果用得曬會比其他品牌平
買肉淨係得雞叫食得過 牛豬都淨係得貴價燒肉 魚又係得鰻魚最多 以前成日買一夜乾同鹽銀鮭送酒依家就成日斷貨 就算返貨又貴過新鮮游水魚
買壽司如果隔離無迴轉就唔夠多唔夠新鮮 有迴轉就一定係死剩種先拎過嚟散貨
收銀前面變到好似手信街咁 其實佢老世知唔知香港人真係唔係好鐘意食日本手信 去親日本都買一大堆當地零食做手信只係一個儀式並唔係出自愛
玩具區仲貴過反斗城 我去模倉福姑買慳既錢可能夠我去買多盒燒肉 都唔知係唔係真係會有人幫襯
唯一不變只係得返日用品區同性玩具區 但依兩個係生意額佔最細既
咪搞到依加咁
清甜定糖水果隻?
cel24
自從喺大阪居酒屋飲過東洋美人覺得好正
喺香港都買過幾支返屋企飲
日本買平太多
黎緊10月會去日本東北
途經山形縣試多啲清酒
山形飲多啲
係聚會飲左杯。「菊勇 雪女神 純米大吟醸 精米步合 40%」 好難忘

除左呢支仲有無啲清酒似呢支咁甜甜地又易入口?
清酒嚟講
用「甘口」instead of 「甜」
山形多酒飲抵玩到爆
巴打識唔識日文?識既啲架仔好鐘意同知音人開心share
識五十音, 同打招呼, 自我介紹咋
舊年年尾去山形, 去到第二日就中covid
成個trip 飲得一罐仔出羽櫻

ching 有冇介紹可以點玩? 去酒造?
山形就一定係行酒造
推薦去一啲大牌子酒造參觀 因為品牌愈大branding都做得愈好 可以玩既同睇既就會更多 (e.g.男山雖然大家都知係公廁 但男山酒造都係山形最大既酒廠之一 入面啲見學tour做得非常豐富仲有試飲)

另外如果參觀酒造有兩點一定要注意
1. 大部分酒造都非常山卡啦唔係搭程JR轉巴士就可以去到 如果有心想行曬建議可以租車 全部都有客人用免費停車場
但揸車果位入門口就會比人痴一張我係司機既貼紙係心口 所有店員見到就一滴酒都唔會比佢試飲 記得搵一位唔飲清酒既朋友/屋企人負責當日揸車
2. 除咗個別幾間全國最top既酒廠癲到固定每半個鐘就有一場tour之外 參觀酒造之前建議都提早最好一日最少一個鐘打電話/email去預約見學
雖然我都試過完全無plan過偶然路過間酒造就入咗去白撞 表明來意都一樣有人帶你見學 之不過人地開放還開放突然撞上門就要人招呼你都唔係老馮
咁唔洗買
假設我同條女去, 佢唔識渣車
另外我有個問題, 因為我係國際唎酒師, 其實會唔會有分別?
同埋屌, 我個章唔鳩見左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞