[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
係唔知邊間包裝得好
知邊間ok就會成日買
我自己buyee買寄ems,貴d但枝枝酒都一個發泡酒樽盒咁包住寄過黎,自己去日本都係瘋狂搵d衫包住放喼
應該係buyee之後再自己pack因為次次黎都一樣,我無揀死同一間買
同埋買貴酒先有so, 每枝3xx運費,咁先叫運到番黎重平過香港買

買平酒我之前試過搵間有得冷藏既代運,佢就收6算同每枝100蚊到運費,有link比佢買到就得但就唔做Y拍
攢錢真容易
包裝用黎睇的,酒係用黎飲的....
祝你一路好運
ems秋冬還好,建議最好唔好係夏天
咁都要寄番黎唔好爛…
居酒屋好搵D,定進口商好搵D,就真係唔知,但支酒日本都係賣緊 1760円,香港清酒鋪 賣 300, 串燒店賣 600就係 FACT。

600 蚊其實唔係大問題,但係可唔可以畀少少誠意,賣D似樣少少嘅酒啫。
例如 作,鳳凰美田,楯野川,光榮菊或者東洋美人呢堆,其實都會乖乖畀錢,真心唔知道以上清酒同D 雜牌係咪差好遠。

另外,最近多咗好多新引進清酒會,去咗一個,可惜D 新酒只係好一般,唔係班唎酒師講到咁好。最頂癮就係現場新識嘅一位師兄,細細聲講笑咁講,「如果係好嘢,日本仔都擸哂,LOCAL都唔夠賣,點輪到我哋香港可以返大貨,明啦」
雪之茅舍番號酒,幾年前係日本出差時,日本同事帶我去嘅新橋一居酒屋食過,一啖就飲得出係高級酒。香港好似要 700 UP,唔捨得。另外,對上重有支天花板,好似叫做聽雪,老老實實,從末見過本專。
運返香港係一大難題,真係重未搵到一個有效,經濟同安全嘅方法。

集運公司唔會專業,佢哋一日要處理N 咁多份件,點會take care 你支酒?
可否再多分享流程,因為都忍夠香港賣酒班友,大咬又唔專業。
如果開盤生意係專做清酒代bid 標榜handle with care+雪種運酒有無得諗
每次用個人名義拎十支入境連酒稅都慳埋 每支酒+40%都已經好和味又屌打香港班所謂代理 但實行起上嚟應該好有難度
我自己如果買過千1枝就會直接用buyee買,每枝$3xx運費,平酒絕對唔抵屌,每次經buyee既唔同人買,個運送包裝都係每枝獨立發泡膠酒盒咁包實哂無穿無爛,同每次都用ems就算

平酒我就用本地果d冷凍集運,有link就幫到你買但唔做Y拍,每枝6算加$100運費到,拎果陣都算凍凍地

至於經buyee買既酒會唔會變味就自己博,同一枝酒我自己經酒鋪買又試過,自己bid又試過,老實講我就覺得無咩變壞,但自己諗自己

價錢就無法了,Y拍都係炒價,只係自己bid平幾舊
尼d唔太出名既清酒如果大lot入,個價可以做到好平的
至於新引進既清酒,只可以話尼個世界多多少少有d滄海遺珠待發堀的
好米好水花時間做出黎既酒
聽雪係低溫熟成過既番號酒
昔幾何時我都有諗過尼個問題
但香港清酒入門本身就唔洗稅又有好多有規模有門路既代理商,9成9出名/搶手既清款你都係做唔過佢地,結果就係個人做清酒代bid既生意規模細時間效益上圍唔到皮,規模大貨源又難搵客源又又難搵

每支$3xx會否太貴
只要冷凍集運到手果下基本都會係凍的,只差在代講果個人發貨之前有冇一路都冰住支酒咁解

我諗日本當地人就未必會做,因為收錢,語言都係個問題。

但係住係日本嘅香港人,中國人或台灣人有咁嘅可能。EMS 我就唔係咁鍾意,日本嘅 YAMATO 一箱12 支,旅行時問過運返香港要 14800 日元,要4-6日。

不過唔好發夢,如果有利可圖,一早已經有人做咗。
想問下有邊D 本地冷凍集運可以參巧,6算 加 100 都抵過香港,而且可以入啲日本人會飲嘅品牌。另外,到香港 係送到屋企定要去自攜點?

多謝指點迷津。
自取點 我都係就咁google搵就唔開名
我都相信有滄海遺珠,但係有都畀日本仔收起哂啦。如果聽咗班賣酒嘅唔專業推介,往往都係中伏同失望而回,最新一期就係試伏咗支叫 酒仙榮光嘅。支酒我唔會話係Average,應該係below average。飲過嘅師兄可以評一評。

日本人其實好顧及家鄉嘅,好似年頭嘅石川大地震,我公司日本嘅同事,夠膽係RECEPTION 放個籌款箱,收集捐款。

所以如果支地酒係好嘢 ,一早畀日本仔追捧,電視台做哂訪問,邊有機會流出國?
自己衡量番買唔買得過,始終都有變味風險,有時又真係有雞執下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞