[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
師兄辛口平平地有冇推介?
男山
唔講味道齋計劈酒應該係性價比最高既辛口 以前去居酒屋食串燒成日飲
師兄大家有冇發現近呢個月啲清酒平咗,快咗同新鮮咗?我平時買開𠴱間,(廢事開名)預售個價真心平過平時,而且講明飛機返。

唔知係咪良心發現,定係太多人去日本旅行,隨便買返嚟,所以落價搶生意?
全日本都飲shochu多過清酒
清酒賣外地多
邊間平左
反而好多無做特價就真
之前去大阪京都周街都清酒
燒酎係九州先咁多
有冇唔太甜嘅清酒
唔係
全日本都係咁
我朋友東京黎成日笑d香港人on9
咁貴都肯飲
咁真係貴
醸し人九平次雄町?
係咁嫁啦
我哋咪又笑啲外國人嚟香港食魚旦粉
千幾2千yen有幾貴
免稅店仲要再平啲
去過酒造睇
差唔多錢
有冇巴打試過百光別誂?上次去日本向溫泉旅館 dinner 試過一杯真係返唔到轉頭,跟著返落大阪時周圍搵都冇,剛剛上官綱訂左兩枝,一枝自用一枝送比人做生日禮物。

有冇燒肉pairing 推介?
Budget若$300
謝謝
兩樣唔同嘢嚟 點比
貼紙酒,係楯野川 純米大吟釀 十八,買原廠99%似,平11000円。 27500 vs 16500 円。
咁多位巴打 東京有咩地方賣清酒既舖頭可以推介下
東京車站 B1 hasegawa , 有作,磯自慢,寫樂
銀座 Ginza six B2 IMADEYA,畀錢有 新政飲,五月時我去,900円 一杯 No 6 type X
想買寫樂 風森同鍋島
十四代係唔係日本仲難買過香港
八月頭再咗一次日本,都有去 HASEGAWA,有二款寫樂,純米酒 同 純米吟釀。但其他酒米唔多見。

風之森 你可以去IMADEYA 碰運氣,如果你唔揀款,必有。

鍋島 我試過 係博多 (近住吉神社) WALK IN 買過一次,東京就試過係中野一間酒鋪見過,但限購。鍋島唔算易入手。

十四代唔駛諗,買到正價機會等於零,炒價雖然平過香港,但都係攪間居酒屋飲啦,我五月去日本,日本同事帶我去御徒町,一杯十四代 龍落之子 純米吟釀,700円。
十四代已經無諗過正價買到
但鍋島都咁難買
想要辛辛地 飛露喜好正
https://nabeshima.biz/shop.html
上面係全日本既鍋島特約店 想買可以去試下運氣
年輕人窮,只求買醉
成班人不停隊酒
呢d都唔岩飲清酒啦
又唔可以一竹桿打一船人既
樓上講日本比較多人飲既燒酎其實係指甲類燒酎 性質同Volka差唔多都係濃度高又無咩味既蒸餾酒所以好適合做調酒 居酒屋最常見最多人飲既Lemon Sour, Chu Hai都係用甲類燒酎
而其他巴打講九州最多既燒酎係指本格燒酎 性質比較似Whiskey 因為本身香味好突出所以多數都會直接飲/兌水兌冰 除咗酒精濃度之外飲法同清酒基本上都無分別 無話邊種酒for品酒邊種for劈酒
真係講窮JJ買醉既其實清酒都有唔少得個度數比你劈酒用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞