[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
唔係咁講,支奶米酒同泡菜燒酒係蒸餾過,酒精度高啲同埋無菌。日本清酒冇火入過係會變味。

日本d燒酎都唔駛雪。
都係個句
想飲得放心又想買得平就去日本掃貨
我係kix免稅店見勁多香港中老年掃獺祭灰盒做手信
上機前聽到佢地話係免稅店買,係香港價既3份2
之前去左東山,都買左啲出羽櫻

btw,樓上啱,年份最旨重要
2021貨都仲喺度,好心半價清左佢
正喎,佢枝sparkling 係打汽?
啲酒造其實方唔方便去,因為我唔揸車

其實我都唔識飲 之前痴親戚起勢飲
支勝水最香米味
睇google map
近車站個啲我基本上都會編入行程
如果你多景點想去就建議去京都伏見中書島落
成10幾間大細廠
有排你行
掃返幾支限定然後上伏見稻荷睇日落
獺祭灰盒即係三九啦,我上個月係成田買免稅2700日元,$160唔駛,香港邊到有$240?起碼都$310-330。

所以真係去日本飲。今個星期同老婆開咗兩支,上星期二楯野川 無我,昨天鳳凰美田 碧判。楯野川完勝。
嘩正呀。好多真係,已bookmarked
一定會去
想問句,大家鍾意追大品牌清酒定飲地酒?
我認我膚淺,都係飲開大路嘢,都係搵日本人同事介紹,或者上saketimes 八卦下。因為地酒中伏機會大,唔啱飲唔想浪費而飲哂係好辛苦。
我對清酒認識仲係好膚淺
大牌子都幾十款有排試
想試多啲先再探索下地酒
最左個支天領我見百佳有同佢合作出清酒
好好地一支sake上面有條百佳logo
柒撚到
仲要賣百幾蚊有撚病
Post已沉
唔係喎ching
我反而覺得sake 普遍黎講係貴喎
紅白酒百五樓下都大把好野你飲
Sake 百五樓下真係連本釀造都買唔到好多款
仲要唔係香港先係咁, 去到日本sake 起碼講緊1500~2000yen
Keep 到天荒地老就咪玩啦, 廿年好多酒都頂唔到
威, xo 又唔同
台雲邊隻好飲?
我見佢話D貨去哂香港
呢度咁多支都係吟釀
我估大部份都係以果味為主
建議下次可以留意下佢既果味
比較常見可能有蘋果,香蕉,蜜瓜味等等
左邊兩支係生酒所以應該仲會有生合桃味
飯味都會有既
不過清酒係米做既大部份都有飯味架啦
lm
飲過枝有大樹菠蘿味
但冇影相唔記得係咩名
日本市區入面咩地方最易買sake 我諗aeon 都係得d 菊正宗果d 廢事哂位啦
旅行買返香港就機場免稅店算啦仲唔使嘥行李位
其他都係local酒鋪試啱就買
坐pey 有23x2
big camera
麻煩哂巴打
推po+求問
好多人都會推薦唔同清酒配肉配魚生 如果配淡味齋菜(例如精進料理)會唔會都有清酒可以夾到
我都知食齋飲酒成件事好矛盾但最近會招呼親戚嚟做客想試下煮啲同平時唔同啲既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞