[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
唔會啲鄉下佬sales睇唔睇得明個章都好難講
反而你識日文可以將你試飲個評價講到出嚟佢地啲態度真係會180度改變 讚佢就會拎好多同類型出嚟比你狂試 彈就會唔服輸咁一定要拎到一支你點頭為止 (當然唔係淨係好飲唔好飲依啲尻流流既評價 你有唎酒師依個時候拋下書包佢地就好開心)

如果我本身都叫識50音, 將上堂D 評價, 學返相認既日文terms, 都有得玩下喎好似
咁有無甘口既酒推介!?
ching甘口會想要甜到糖水定微甜清香?
另外會唔會有其他要求例如果香 味道濃淡 價錢etc

如果ching想搵返接近菊勇雪女神 我估你要求應該會係微甜帶小小酸 淡口果香似西酒果type
平平地可以試下作 寫樂 樂器正宗
如果你飲得出係咩香味佢就會係咁同你吹
咩蘋果,青瓜,菠蘿,梨
寫樂枝播州山田錦有冇試過?
易啦,都係嗰幾樣啫
無 800蚊飲唔起
有人夾份都可以一試 但自己衝一支1.8L真係唔得掂
我都想搵人一齊試酒呀, 屋企人又唔飲得多
下下都要自己隊晒成枝
連登試酒團其實諗得過
但考慮到唔想大家自爆一定要採用公開walkin形式
咁樣地方同預數量應該係最難搞 除非有工廈酒商合作唔係私人形式一定會炒車
即係冇得玩
十年前
高登有組團玩試飲
當時非常小眾
要唔自爆即係得大型event同幾間店鋪圍内搞
但人數少就一定唔會做到
唉, 想搵D fd 子一齊品下酒, 都噤難
家下大把品酒活動啦
個個星期都有
係?
九州係咪燒酎天下
無乜清酒飲
唯一一支清酒去到下関先有
仲要一陣河豚味
好多藏主到港做試酒活動
九洲都好多清酒 但都比較偏僻唔係市區難搵
比較出名有Donki公廁之一三井之壽 喜多屋 TYPE-FY2(依支好睇個人喜好 因為完全唔似清酒)

另外幾年前曾經去過白糸酒造 佢支田中六五真心唔差
如果計埋craft sake 仲有Librom
香港呢
無去donki
淨係去過aeon
得大路個堆
九洲本身地理上難出靚清(產米唔夠北陸多 水唔夠關東靚 氣候唔夠東北咁適合釀酒) 加上除咗原材料 唔同地方飲食文化 口味都會影響當地出產咩酒(以前古代物流唔發達 做酒都係target比本地人飲好少會做人地口味target外省人 更加唔使講外國人)
九洲以前係日本係屬於南蠻 係日本人眼中最無文化最唔開化好過原始人少少既民族 自然當地人傳統上都係習慣飲又平又快做好又濃烈既蒸餾酒rather than又貴又難做又淡麗要細心妹下妹下咁品酒既清酒(就好似大陸啲農民鐘意飲孖蒸一樣)
有飲開清酒
啲燒酎完全唔啱入口
白岳叫好少少飲到米味
霧島飲左2杯飲唔落
係長崎買左啲九州土產果味ザイダー溝黎飲算
意外地又幾夾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞