[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
唔出名既酒廠既作品,就算賣酒果個專業,都好容易中伏

有冇巴打有報SSI唎酒師課程其實有冇用同埋邊度報會好少少
有無用其實睇你考嚟做咩 講真知識依家野有心學就一定唔會受限於個牌
同埋都唔好過份依賴個course可以比到咩你 只係叫香港地有幾個牌傍身就一定無蝕底

比兩個真實例子你
我舊公司有賣酒 負責酒果個team head咩酒既師都狂考 考完又唔覺佢條team業績好咗 但佢年年升職升到直升機咁 因為佢代表公司去酒展派卡片果陣有文有路老世好有面
都識人單純係鐘意清酒考嚟for fun想學品酒 考完就得個放字對佢生活無咩影響 最多就係去酒藏參觀果陣同酒藏老世有講有笑 但依一點唔考牌有心都可以學到
多謝巴打咁有心解答
我都係for fun為主同埋想學吓有關知識咋
覺得既然咁中意飲Sake就不如試下考個牌

推下po
呢d應該正常人都買到
飛露喜純大都唔易買啊
我見香港幾間都有
大概咩價位?
$500~$600
咁都ok bo
飛露喜純大用適合既杯飲既話,都幾打得的
上官網睇720ml都係賣6600yen 如果巴打咁好評價真係算非常抵玩

btw無知一問 我見官網商品圖樽身係磨沙啞面 巴打果支係透明 係唔係都一樣
七垂二十貫依家定價好似都只係7700
以原價尼計既話都差唔多

金雀相對黎通知名度較低、叫做有原價買到既可能性
只係生產量極少、官網幾時會出貨亦冇路捉、更加一期一會
下次仲見到官網有出貨既話、我會再post上黎
唔需要食骨、有興趣既話可以試試

支酒本身都係磨沙面、擺係室溫到表面濕左之後影相影起上黎似透明咁解

東京吃飯見到,dine-in 1萬yen
好好飲。2024年3月生產
NO.6 飲過2次都好飲
成支先10000既話真係好抵玩
yes成枝!
抵到核爆 依支炒到傻 香港就算肯dum本買都多數唔係新酒
巴打真係搵到靚野
10000我諗type r好多地方都開唔到
邊家店咁好?
咁靚日子日本都唔易諗
極度葡萄
巴打你應該係全po最葡萄果個
東京你好近姐 快啲拎支靚野去痴酒飲
就快爆po要開新 頭po template大家如果有野想加記得加入去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞