[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
米香重係咪要揀醇酒?
我想同果香重ge酒擺埋一齊飲做對比,我買左三粒米
想問下各位巴打之前係東京飲左杯十四代好難忘,飲落去冇酒精味好易入口同好重米香名。

想問下大家知唔知有咩其他牌子會類似因為知十四代都難買
樂器正宗 花邑 東洋美人
依三種都係飲過幾似十四代既酒 而且佢地既酒莊本身都同十四代果間高木酒造有啲淵源
巴打有冇邊間信得過嘅實體店買酒?🙏🏻🙏🏻
¥4000 撞手神入到

即飲?
即飲會好啲 支酒2022
呢枝好似係2022釀造
唔係2022入樽
想買套杯連酒瓶,巴打有冇特別既可以介紹下?
係第一套酒具?
如果第一套我會建議美觀行先 自己睇順眼最緊要 之後再慢慢按需要買
唔好信網上面吹個壺/杯啲咩design會令杯酒好飲啲 清酒唔似紅白要醒酒 啲design多數智商稅 特別近幾年好多人吹用錫杯話會好飲啲 可能我個口廢真係飲唔出分別
如果鐘意木器可以考慮下買一個枡(正方形細木盒) 咁樣飲落聞落會有少少木味幾有feel 雖然木味同酒味夾唔夾就睇人同睇酒

另外都可以準備多幾隻蛇目(白色杯 杯底有兩個藍色圓圈)for品酒用 唔急用可以唔使買等撞到promo送都得 蛇目應該係清酒最常見既公廁贈品沒有之一
唔該巴打,請問香港可以邊度買?
買一對好啲既薄白酒杯,容量唔好太大
適用大部份香氣為主既酒
屌!點解新潟縣嘅「越乃寒梅」會用兵庫県嘅米做原材料 (新潟縣嘅米出名靚啲) 比日本仔跪撚咗我買
唔一定嫁 好多酒造都唔會用返當地米釀酒
同埋因為酒米同食用米對靚既標準唔一樣 (你未聽過有人會將越光米拎去釀酒 都唔會有人拎山田錦去煮飯食) 所以唔一定係果個地方種食米靚就酒米都靚
新潟雖然種食用米出名 但新潟出產既酒米就淨係得五百萬石同佢個仔越淡麗 因為兩隻釀出嚟都係辛口所以唔多人會拎嚟釀酒 (唔係辛口唔好 但大家都知近十年主流係甘口+花香)
越乃寒梅係用山田錦釀 而山田錦最大出產地就係兵庫 所以巴打都叫無比架仔呃
題外吹下,蔡瀾曾經文章讚過「八海山」
卒之我買咗下邊呢支嚟飲

我飲左一杯,我懷疑自己飲緊消毒酒精

跟住岩岩見到有支叫做「金剛心」嘅八海山

呢支藍色野 唔知俾唔俾多次機會佢好
越光米會做清酒的

另外新潟都唔止呢兩隻米黎釀酒
八海山淨係飲過一枝係好飲
咁都係唔搏啦
想請教下 有支十四代想買 但製造期係2020年 其實仲飲唔飲得?
飲就飲得
但已經唔係酒廠想要果隻味
前題係佢冇變壞
亦都唔建議買

你話原價1折咁咪當抽獎
咁過左製造日期內幾耐飲 先會有變味風險? 1年/2年?
生酒半年
其他1年
講緊保存得好既
大佬,有冇飲過呢支?坦白講,幾好飲喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞