[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
你再睇返香港賣個價咪知抵唔抵
當然公司同個人既運費係差好遠
8支酒十幾公斤坐飛機返就梗係貴啦,代理成櫃酒坐船先係商業運作,先有經濟效益。咁睇嚟真係死症,冇得攪。重衰日馬唔會運清酒,如果唔係用佢個免稅免運費就正。
重諗住買三幾支1800ml

但如果唔急既話肯定唔會用EMS架喎,我用8KG計
唔知巿面上重有冇呢支現貨?同埋好多時,個黑色label 會畀人專登搣走部份,好少好似師兄呢支係完整。

八卦問過酒鋪,佢哋話新政極討厭轉售,所以每支都會印店鋪名,如果支酒放上二手巿場,就會爛label,如果label 完好,就代表支酒質量較有保證。但係我始終唔係好明當中道理。

我嘅意思爛label 係咁嘅樣。
除非好貴既酒、唔係個人運真心圍唔到皮….
尼支係上季出既酒黎,除左少量酒商留係手上未賣既貨之外,一手巿場上應該搵唔到現貨了(有d酒店收到酒之後會擺係倉入面,留到佢認為岩既時機先擺出街賣)

新政為左防止酒被轉賣,係color同private lab酒背後既label上面寫特約店名同出貨時間,高端酒款就每一支都有個別number可以追蹤到出處
但就好似大家見到咁樣,二手巿場上依有大量新政被轉賣,成效存疑

所以除咗買到稀有嘢之外都唔會用轉運
飲曬喺日本帶返嗰啲就喺香港買一兩枝風の森或者樂器正宗頂住先

前兩日係酒造買咗依支雫搾 每年限量100支今次依造係23年11月出

聞落花香味非常突出 因為前面已經試飲咗8支酒都已經有少少審美疲勞 但依支酒造專登放最後先比我試 一聞果下即刻feel到同前面其他都唔一樣
飲落幾滑幾順 味道都係行大路既花果香甘口易入口路線 連平時唔飲酒既樓豬伯友都飲咗兩杯
問心如果要評分既應該10分入面得7分左右 (限量100支都無人炒就知唔係勁野) 但以300HKD有找既價位加上每年限量100支依個gimmick嚟講都叫抵玩值得買
換個大d既杯可能有更好香氣表演
大阪京都仲有無依類店推介
又可以食, 同試酒 !! 超正
已經追完POST,
到時去 酒のやまもと 京都店 買幾支清酒 (預一支5000YEN-10000YEN等店員推介?)

其他就機場算
玩得開心d
巴打邊度買到架
屯門牛表示好在屯門有兩間keep住返新貨同特別野
東京啲居酒屋就咁買新政阿麻貓都係5000Yen
可惜無陽乃鳥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞