[清酒撚] 清酒集中討論

1001 回覆
53 Like 3 Dislike
人去日本就買得好開心,係香港真係好撚貴,想買十四代同新政都唔捨得
我長住日本都唔係幾買到十四代同新政
喜久盛北上夜曲 唔錯

有醬味,朱古力味
抵到爆,重要係 3月生產咁新鮮,真係流哂口水。

TYPE X 都係飲過兩次,都係日本,一次係居酒屋,一次係IMADEYA GINZA。兩次飲完都要學日文人講:「好幸福!」
今年好似淨係見到小布施 1,3, 6, 1+2, 係咪唔會出其他?
醬味,朱古力味係咪店主玩自家熟成?

生酒好少玩到咁重口味喎,題外話,同廠另一支 的士司機係唔錯,夠辛口。
生酒有醬同朱古力味就一定係熟成嫁啦
Type x既dp 更加精彩

舊年係IMADEYA Ginza 飲嘅 X type 袋吊,1500円,90ml,抵到爛。
咁如果店主講明係生熟成,醬油味同朱古力味都算係咪種明買明賣。最唔想見到嘅就係,賣唔哂又保存得差,半推半就話係店主常溫熟成,就講唔過去。
全部只可以睇,唔諗住係香港買。

今年冇2號 5號?好似都唔見三浦?
尼支真係超超超稀有
新政除非特別活動唔會出袋吊
佢既產量應該仲少過最top果3支一大節
超級葡萄
要睇咩情況
如果買果時酒鋪擺係常溫區既話,我覺得冇問題
今年冇2, 5 同三浦好幾年都冇了
日山 壽喜燒
Each 2,200 yen 60ml
東京餐廳真係唔錯

混釀(天神原)真係好似迷一般的存在,有冇關於呢支酒嘅資料同Review?
日文都唔緊要,想多D認識呢支酒。謝謝。
加埋支 農民芸術概論 好似食咗鋪大三元咁。
間餐廳咁啱賣晒 哈哈哈
但我覺得這兩支無x type咁好飲

btw, 以前既天神原係同burgundy形既酒瓶,但今年好似轉做同其他小布施日本酒一樣既酒瓶
我覺得新政係好在佢既no.6系列,陽乃鳥,天蛙
尤奇dp係極為精彩
但新政三大旗艦只可以稱為有趣既小品,同真正既頂級作品冇得比
dp係邊枝?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞