發覺恒管仔真係煩過曱甴

1001 回覆
2090 Like 109 Dislike
我13年dse 20分入左恒管
數學5* 想讀BBA
但果陣仲係22分加interview先入倒city poly BBA
lingu bu bba又好似好虧
望住依家13分都收真係

果陣既20分同而加都唔同啦

點可能收13分啊

四年前conditional offer 44333 including CHI ENG
即係17分
當收哂44333仲有淨位
就會below都照收
咁依家學生少左
13分照收都唔係咩奇事

佢地唔係甘講
(我地學校今年收緊4+2 40分了)

https://lihkg.com/t/195813/38?post=d785a5499b4fd1123676fbe2c94c2acaf2fbdf0b&highlight=1

吾系甘牙
其實真係一DD人
老實講 HSMC師資唔差
有好多都係八大跳過黎
同埋要有博士學位先可以做prof (好似九成以上都係博士)
仲要唔係垃圾菲律賓大學 而係英國美國一D唔差既學校

不過老實講 有D恒管人話自己大學生
呢D多數係上莊個D MK仔MK妹
所以先成日衝出黎 話要享受U life 又話咩同八大一樣
不過佢地成績差到嘔

但我見大部份恒管人都好安於本分
會話自己只係大專生
然後唔會話自己好過八大 因為知咩料

利伸 恒管仔

有prof可以冇PhD

恒大入面 lecturer = prof 應該係
其實去到邊間u, 都會遇到呢啲人
只不過係恒管特別多人衝出黎柒
我都無眼睇

但真係希望大家唔好狙擊全恒管啲人
有好多人都安份守己
我識大部分20-22分
Jupas可能派得唔好
入左黎痕管
佢地會知自己學校垃圾
好努力讀書同搵intern/exchange嫁

利申:痕管仔

派唔好定派唔倒offer

係派到ou/lingU

讀LU仲好啦

有lingu唔讀去恆大咩心態
係咪見恆大仔輕鬆拎AIA MT offer以為恆大會好啲

好多dse俾人水 恆大仔成日話恆大好過lingu
我都無眼睇

有好多人都安份守己
我識大部分20-22分
Jupas可能派得唔好
入左黎痕管
佢地會知自己學校垃圾

係派到ou/lingU

讀LU仲好啦

由頭到尾得恆大仔自己講 出邊d人從來冇認同過
我都無眼睇

有好多人都安份守己
我識大部分20-22分
Jupas可能派得唔好
入左黎痕管
佢地會知自己學校垃圾

係派到ou/lingU

讀LU仲好啦

由頭到尾得恆大仔自己講 出邊d人從來冇認同過

你被屌了
https://lihkg.com/t/328944/2?post=ad7569a235a906409b3dbf79921a975251f4a541&highlight=1
數學5* 想讀BBA
但果陣仲係22分加interview先入倒city poly BBA
望住依家13分都收真係

點解你會覺得恆大BBA好過BU LingU?

依家吹到勁過bu
每年個個爭入ugc 爭崩頭 竟然有人唔要走去讀自資
數學5* 想讀BBA
望住依家13分都收真係

Lingu bba雖然係八大最乞食,
資源最少 人數最少
但淨係單睇佢商學院既排名都屌打恒大wor

之前intern 有個同事ling u grad pwc consulting

好似first hon
數學5* 想讀BBA
望住依家13分都收真係

Lingu bba雖然係八大最乞食,
資源最少 人數最少
但淨係單睇佢商學院既排名都屌打恒大wor

恆大連排名都冇
數學5* 想讀BBA
望住依家13分都收真係

依家吹到勁過bu

BBA
應該貌似係: HSMC>Ust>=Cu >Hku >Polyu >Cityu>Bu>Lingu>其他非Ugc
數學5* 想讀BBA
望住依家13分都收真係

依家吹到勁過bu

BBA
應該貌似係: Ust>=Cu >Hku >Polyu >Cityu>Bu>Lingu>其他非Ugc

就業角度 in general,
Ust >= hku >= cu >>>> city >= poly > bu> ling u> others

Major角度
Ust gbus Econ qfin > Hku ibgm qfin > cu gbus qfin qfrm ifaa

Hku anf enf = cu ibba >= ust (management, operations, finance)
講真 到到都有人才架啦 ive仔都世界第一啦
八大同自資都有垃圾 成日用啲on9仔既言論去踩底人地學校做咩
用個dse就決定人地係咪垃圾唔會太魯莽
八大同自資都有垃圾 成日用啲on9仔既言論去踩底人地學校做咩

hr就係咁魯莽 人地唔通查哂你家宅先咩

咁八大就係咁多個位 唔通每年淨係請八大既學生咩 其他等失業? hr請人都睇其他野架嘛 成績固然睇重
我都認同既成績係重要但其實識人都好重要既

係恆大仔成日做埋d on9嘢影響自己校譽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞