Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
我影風景多
12100真係太方便
1232 唔係就係kit lens 咩
如果12100 係配em5 系
咁平平地二手入支1232 玩住先其實無壞

我要湊女
12-100 唔洗換鏡啱哂
1232以佢個size同二手價
畫質其實比預期好唔少

想追輕便可以入, 幾舊水嘅事
我自己都當佢係一機幾鏡出街snap平平地補返個wide我有一排都成日1232 + 20.7 / 25.4 + 45.8, 依四支鏡入面撚三鏡出門
而家用緊EM5mk2,手上有12-50 f3.5-6.3, 40-150 f4-5.6, 25 f1.7
平時主力行山影景,間唔時會影女女
如果要upgrade, 大家有咩建議
雖然 color sciense 好個人,但 om 比 sony 怪色又真係第一次聽 XD
4/3 年代 awb 往死裡偏黃, em1ii/iii 就往死裡偏藍同綠,唔想 mwb 同後制就要 + tint
sony 影人無乜顏色反而好o 岩我套present

m43 既o 機 乜都唔set 影夜景d 燈光又係求求怪怪 既色 ,隻螢光綠色特別sharp
前面果二支... 應該一支12-100 /f4 可以直接ko
支25你自己覺得有乜唔好先?
影女直上full frame
em1ii cmos 果個系列的確個 color sciense 係唔同左, 16mp cmos 我已經唔太接受到
最好係 pen f cmos 果幾部,隻色真係好好多
25 1.7我應該會留
12-100 f4要儲下錢先買到
咁完架啦
12-100 f4買水貨有冇問題??
我見行貨6200、水貨5800、二手5000-5500
如果行貨非必要,水貨好似最抵買
你依set嘢有啲kick手
主要係冇特別邊一樣算係以今時今日睇都幾好嘅m43器材, 堆嘢一係太舊一係本身定位都入門

如果你預緊5位數upgrade可能轉會仲好…
除非你好在意輕便/對m43有愛

Standard zoom嚟講1250太廢 周身刀冇張利
1240 2.8 / 1245 f4 / 1260 2.8-4 / 12100 都可以係你考慮範圍, 自己參考返size同價錢做人

定焦方面你嫌唔嫌換鏡麻煩?
如果嫌換鏡麻煩其實可能FF機配支24105 f4 / 24120f4仲適合你, 講淺景深其實又同m43 堆1.8定焦差唔多

唔介意換鏡又唔介意收2手嘅話
收支25 1.4 再買支全新45 1.8 + sigma 56 1.4 m43 mount
應該都係 5k左右

支25 1.7 可以拎佢換20 1.7 / 17 1.8, 補返個等效35-40mm焦段

機身方面em5ii始終今時今日睇都係輸noise 同 冇pdaf
需唔需要換body就睇你自己感受
我睇返em5 mk1 影嘅相
Vivid profile直出藍天隻色真係好正
完全同意
40-150/4 點解劈到咁平
睇番上次特價都要$6700
我唔係好諗到個用途。
影雀或其他生態,4光圈太大,散景等於ff 8光圈。影得雀都唔慳得果啲重量要2.8,甚至更長焦。
CLS 咁又幾抵

低調m43 掃街組合
om day仲抵
我依期跟身多數係lx100ii
旅行影下景佢夠輕,好多時影景玩下長焦壓縮感係幾正
而家有兩個選擇, 1245+40150 或獨一支 12100 ,有得揀咪幾好
輕啲仲有40150R揀,或一支12100搞掂晒wide to tele
上年12月 OM day 是但十支鏡拎去 trade in 價買呢支係 $3000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞