Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
去歐洲,其實主都係老婆要求影佢多
爬完文都係兩個掙扎位
Om5定Em 5
唔係太清楚 Om5 多咗乜
如果Em5 , 跟邊支lens 套裝好?唔知質素係咪爭好遠
17, 25影下人影下影都夠
OM5基本可以睇做輕便版em1iii
都係提升返啲對焦速度呀, 加返啲livend 同 hhhr嗰啲

希望睇得明d文字,btw呢個比較表無繁體版
個介面會唔會易用啲?
冇親手玩過om5
可能你要問下showroom有冇得試 / 上網搵detailed review睇吓有冇講
好, 搵返條線試吓..
個人建議唔好搞, 一係上OM度搞, 一係你對粒電池好有信心, 粒電唔會UP UP下收工, 然後變磚.
咁都係唔搞算.
驚個蓋都甩埋.
部機太新淨搞到唔係好想拎出街, 變咗放置..
唔會啦,我自己搞過幾次,二三分鐘嘅事
一樣
咁平
邊6枝
抄功課
好用
咁輕咁細咁廣
鏡身造工靚仔

係大陸牌
OM5介面無轉,多左手持高解像mode,Live ND, 星空AF,防震高多級
睇你覺得值唔值,個人就覺得電子野有新買新所以最後買左OM5
早幾日買咗om-1
播相果度係咪無得雙指縮放?以前用e-m10可以咁做
今日平多1000
最近想平平地收枝輕便中長焦 (~$1000)旅行影街
本身有 laowa 7.5mm p 20mm 1.7 o 45mm 1.8(有少少少想放呢枝,焦段唔長唔短)

P 45-175mm f4.0-5.6
P 12-60mm f3.5-5.6
P 45-150mm f4.0-5.6

😔
邊枝好🤨
12-45mm f4.0 pro
咁都唔夠長就12-60,但畫質就唔知。
其他兩枝都45mm起跳喎
短焦段有20 1.7 補
自己行前行遠就一就ok

但遲下去旅行
想影下啲街啊果啲有壓縮感多啲
45 1.8感覺唔係好夠
所以想補枝長焦
但又唔想太貴(~$1000 二手價)
P 45-175mm f4.0-5.6

但二手好似貴過一千, 但依支會高級過堆kit 45-150.
依支好嘢 內變焦內對焦
PenF + 45175影

影富士山?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞