Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
XE係無grip
就係見到xe4愈出愈柒先轉黎em5

搭支40150 2.8 都算就手
要開新post啦 想睇大家貼新相
post 不能停,📦要不停開
早排放咗17/25 pro
放咗DG42.5
重組m43 prime嘅想法之下,決定入一枝從未入手的45pro,呢個等效咁啱Sony又無入手,決定試下
12f2+20pro+45pro呢個day prime combo

新包裝喎
加埋支917就perfect 池
全pro 鏡

留返啲一千幾百蚊餅鏡 其實都好玩
新盒又幾靚.
Premium 鏡都無哂藍白舊盒,以後會轉晒全黑色,新pro鏡都會用呢隻環保紙盒。
鏡身都轉埋做om system
咁精彩既開箱 應該貼係新貼版頭

樓主 我們到了
佢同DG42.5比, 邊支鍾意D?
買左G100
GM5太貴。唯有入手G100
G100 大部同重過GM5, 仲要凸 EVF
處同唔處

像素又高啲
反芒都係優點啦
GM5 10年前舊2手機同全新G100差唔多價
點買得落手?

補張圖
細極加支鏡都唔細

一係整部gr咪算
所以我入咗 GX9 冇反mon 但有反 evf
GR3無得換鏡
鬼唔知咩

換鏡始終追唔到太細
成個體驗都差
GR係輕鬆拍攝幾正,色靚又可以玩colour profile,尤其3X係等效40MM真係一機走天涯,係唯一擔心佢個伸縮鏡易整壞,尤其粗用慣m43,不過Point and shoot機SONY RX1R真係好正
試咗3日,AF speed DG425好似7518咁有d脾氣,會間中拉風箱,45pro快好多,可以-3EV都好快pick up
,DG有少少旋散景,有啲師兄會叫有vintage 味,我個人唔太buy,要vintage味我情願用真老鏡,仲要平好多,現代數碼鏡都係追求sharp快,我會揀45pro,不過呢幾日無咩逆光可以試,DG425逆光redenring 好smooth,真心係m43逆光王
估唔到em5 mark 3 + 75mm,可以影得咁detail
https://flic.kr/p/2ooDU8w
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞