Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
係呀,LUMIX操作介面以人為本

如panasonic一早有眼睛追焦等功能,
而家sony至拎嚟宣傳
Em1/om1如果以旅行街拍用途黎講始終係大部小小
想問吓一手鏡通常去邊度買?
Olympus 就有 hktvmall, 咁 Panasonic?

另外,GX9 Eyecup DMW-EC5 有冇人用過,效果如何?
Panasonic 就搵舖頭買水貨啦...
p 記既佢加埋touch mon 加個認人(兩個被攝者,你touch 揀邊個係主體呢part能力係好)
但對焦果陣咬唔實就......

sony a73 一出個眼睛感應已經係快狠準,但只限單人
以我手頭上所有嘅LUMIX機,2015年已有人面加選左眼右眼

影別人時LUMIX只要設定選人面眼偵測加AFC,只半按快門就會咬實不斷追焦
反而果陣SONY機要按住其中一KEY再加鍵組合

仲有用LUMIX自拍用手擋面鬆開或兩面拍埋後不用按快門就會自動追焦後倒數timer影相,有時間比自己擺pose影指定數目相
sony自拍功能只得笑容自拍呢個設唔人性化好

相信非全片幅機來說,LUMIX M43是地球上至最好
其實m43好早有眼部對焦,只係無特別講出嚟,
對人時佢會自己咬住一隻眼
唔敢講最好
畢竟dfd個performance真係跟唔上時代, 佢嘗試畀個feature你唔代表件事出嚟個效果理想

但的確m43係一早有人面人眼追蹤嘅, 我手頭penF同lx100ii都有

lx100ii 都唔算早, 佢2010既g2 已經有眼部辨識
但認到同影到又係兩回事

g2 同g9我都有 好清楚 , 放大睇隻眼又唔多似中焦果下乞人憎
有無巴打記得 有篇台灣嘅文係講點解要用m43
可惜里卡豆無再出m43啲文
佢都變埋Sony人

啲飛機文真係睇少啲好
你之前嗰啲咪m43飛機po囉
關咩事, 只要你影得好, 用咩嘢打飛機都得啦.
轉咗會啦。
只要影得好,其實根本唔使打飛機。

佢仲有用 m4/3 ,純粹無乜幫手做宣傳
估計係 om cut budget 無搵咁多 ambassador ,你見 robin wong 成日 hi om 話人地聲都唔聲唔同佢續約
Robin Wong 好似無收錢
做Ambassador 只係有 免費相機借用
里卡豆咪上年出左ep7 篇文, 不嬲佢都sony m43 雙修

有料咪自己出文咪得
佢flickr好耐都冇放M43相啦。
佢算係用M43影得靚既人,大約一年前睇過FB有個香港M43既page,唔怕得罪講句,佢哋share出嚟啲相隨時衰過試機相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞